Direktor i načelnik bez izjava: Na lokaciji Meandar Otoka planiran Multiplex City

20.10.2020. 14:17 / Izvor: Akta.ba
Direktor i načelnik bez izjava: Na lokaciji Meandar Otoka planiran Multiplex City

Dio zemljišta na Meandru Otoka koji je godinama bio zapušten, ovih dana je očišćen, pa su mnogi pomislili da se priprema gradnja nove zgrade.

Dio zemljišta na Meandru Otoka koji je godinama bio zapušten, ovih dana je očišćen, pa su mnogi građani Sarajeva pomislili da se priprema gradnja nove zgrade.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić odmah se oglasio se na Facebookute pojasnio da su inicijative pokrenute na Općinskom vijeću kako bi se ovaj dio općine doveo u red.

"Učestali su zahtjevi okolnog stanovništva da se nešto učini zbog pasa lutalica, narkomana, migranata, ali i smeća koje se tu često nalazilo", kazao je on.

Istakao da je kako je nakon nekoliko pokušaja općina uspjela dobiti saglasnost vlasnika zemljišta da se isto očisti i uredi kako ne bi predstavljalo opasnost za okolinu, te porekao planove za gradnju.

"Ne postoje nikakvi planovi za gradnju na ovom zemljištu u skorije vrijeme niti čišćenje parcele ima veze sa bilo kakvim planovima u tom smislu. Regulacionim planom iz 2008. u toj zoni planirani su neki poslovni sadrzaji, ali do sada niko od vlasnika koji su se nekoliko puta mijenjali nije podnosio zahtjeve za gradnju", pojasnio je Efendić.

Nakon ove objave poslali smo upit načelniku i press službi Općine Novi Grad kako bismo provjerili zašto se općinskim novcem čistilo privatno zemljište i da li još uvijek postoje planovi za gradnju na ovom lokalitetu koja je i predviđena regulacionim planom. Odgovor još uvijek čekamo.

Naime, za gradnju na Meandru Otoka još od 2010. godine postoje planovi za gradnju.

Vlasnik građevinske parcele površine 720 m2 je firma Meander Invest d.o.o. Sarajevo, pokazuju kastarski podaci ažurirani 17.10.2020. godine.

 

Firma je 2010. godine na Sarajevo Business Forumu predstavila idejno rješenje za Multiplex City, visok tri sprata s hotelom na zadnjem.

Meander Invest planirao je u projekat uložiti 53 miliona eura. Plan je bio da u projektu učestuje sa 49 posto potrebnih finansijskih ulaganja, dok je strateški partner trebao osigurati 51 posto temeljem joint venture ugovora.

Prema podacima dostupnim na portalu Akta.ba radi se o firmi čiji su osnivači Đemo Poljak, osumnjičen u predmetu Zadruga i  firma Alanya d.o.o. Sarajevo. S druge strane, vlasnik firme Alanya je Özmüftüoglu Muhammet Emin. Kao direktor obje firme naveden je Jusuf Pušina, aktuelni kandidat za načelnika Općine Stari Grad.

 

 

 

Inače, svi kontakt brojevi telefona obje firme su nedostupni ili promijenjeni, a web stranica ugašena. Direktor Jusuf Pušina nije odgovorio na naš upit, tako da nismo mogli provjeriti kakvi su planovi firme Meander Invest sa ovim zemljištem.

Prema dostupnim finansijskim izvještajima firma je od 2010. do 2015. godine poslovala bez prihoda i u gubicima. Tri računa firme su blokirana.

Ostaje nam pogađamo šta će se desiti nakon krčenja parcele, za koji usput rečeno nije bio raspisan tender tako da nije poznato ni ko je vršio te radove.

Nadamo se da na odgovore nećemo čekati narednih deset godina…

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije