Investicije / PROJEKTI

Do juna tender za izbor izvođača radova međunarodnog GP Gradiška

09.05.2014. 10:11 / Izvor: Fena

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine će najvjerovatnije do juna ove godine raspisati tender za izbor izvođača radova na izgradnji novog međunarodnog graničnog prijelaza Gradiška, koji će se nalaziti na trasi autoputa Banja Luka – Gradiška, ali sama izgradnja novog graničnog prijelaza ne znači ništa bez uporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save, što je više političko pitanje između BiH i Republike Hrvatske, te Evropske unije.

Ovo je u izjavi za Agenciju Fena rekao Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIOBiH.

Projektna dokumentacija je završena i postoje svi ostali uslovi da se raspiše međunarodni tender za izgradnju prve faze novog prijelaza kod Gradiške.

"U protreklom periodu Uprava je pripremila sve što je neophodno za igradnju ovog prijelaza, izvršena je eksproprijacija zemljišta i pribavljene su sve neophodne dozvole za gradnju prijelaza. Prva faza radova podrazumijeva sve pripremne radove na terenu, kompletnu niskogradnju, izgradnju donjeg stroja, postavljanje hidro i elektroinstalacija, izgdradnju temelja i nadstrešnice", pojasnio je Kovačević.

Izgradnja novog graničnog prijelaza Gradiška trebalo bi da košta oko 24 miliona KM.

UIO trenutnu u budžetu za 2014. godinu ima sredstva u iznosu 9,3 miliona KM, što je dovoljno za izgradnju prve faze novog graničnog prijelaza.

"Očekujemo da će za drugu fazu Uprava dobiti sredstva u budžetu za 2015. godinu i to u iznosu od dodatnih 15 miliona KM, čime bi izgradnja novog modernog međunarodnog graničnog prijelaza Gradiška bila u potpunosti osigurana", kazao je Kovačević.

Međutim, sama izgradnja novog graničnog prijelaza ne znači ništa bez uporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save, što je više političko pitanje između BiH i Republike Hrvatske, te Evropske unije i u svakom slučaju to pitanje, naglasio je, mora postati prioritet kako bi izgradnju graničnog prijelaza pratila izgradnja novog mosta na rijeci Savi.Tek bi tada novi prijelaz dobio potpuni smisao.

"U tom kontekstu iz UIO apeliramo na sve faktore koji mogu ubrzati početak radova na izgradnji novog mosta na Savi da to učine, jer postojeći granični prijelaz Gradiška zbog 'uskog grla' i prolaska kroz sam grad postaje sve operećeniji te se stvaraju ogromne gužve", rekao  je za Agenciju FENA Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIOBiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije