Do kraja godine kamen temeljac za objekt Odjeljenja forenzičke psihijatrije

21.05.2019. 11:47 / Izvor: Akta.ba
Do kraja godine kamen temeljac za objekt Odjeljenja forenzičke psihijatrije
OTVORI GALERIJU

Procjenjena vrijednost ovog projekta je nešto viša od 6 miliona KM a imat će kapacitet od 75 kreveta, raspoređenih na muškom i ženskom odjeljenju. Izgradnja je planirana da traje tri godine.

Grad Sarajevo bi uskoro mogao dobiti dugo očekivano Odjeljenje za tretman forenzičkih pacijenata.

Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo prije tri godine je ponudila idejno rješenje za izgradnju objekta Odjeljenja forenzičke psihijatrije, koje je zbog Zakona o javnim nabavkama i previranja među pojedinim ponuđačima, palo u zaborav.

Muhamed Ahmić, direktor Psihijatrijske bolnice KS, u razgovoru za Akta.ba je kazao kako se situacija maknula sa mrtve tačke, te se nada da će se do kraja ove godine položiti kamen temeljac za izgradnju ovog odjeljenja koji je od značaja za cijelu zemlju.

"Centar je zamšiljen kao posebno odjeljenje u okviru Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo. Trenutno je u izradi izvedbeni projekat Odjeljena forenzičke psihijatrije koje izvodi firma Ecoplan iz Mostara. Naše su procjene da će izvedbeni projekat biti gotov do 1. jula, revizija projekta do 15. jula, a građevinska dozvola bi trebala biti zavšena do 15. augusta ove godine, kada bi se trebalo krenuti u realizaciju projekta", rekao je Ahmić.

Procjenjena vrijednost ovog projekta je nešto viša od 6 miliona KM a imat će kapacitet od  75 kreveta, raspoređenih na muškom i ženskom odjeljenju. Izgradnja je planirana da traje tri godine. Objekat će biti izgrađen na dva sprata, sa svim neophodnim unutrašnjim i vanjskim sadržajima.

O ovim rokovima i planu izgradnje, Ahmić kaže da su razgovarali i sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je ovaj projekat proglasila kapitalnom investicijom.

"Iznjeli smo im naša očekivanja kako bi oni dalje preko Ministarastva finansija mogli da pokrenu određene procedure. Vlada Kantona Sarajevo je naš projekat prije dvije godine proglasila kapitalnim i značajnim. Idejno rješenje smo prezentirali pred Skupštinom KS 2016. godine, da bismo 2017. godine mijenjali naše statutarne odredbe kako bi se prilagodili projektu i uspješno ga realizirali", kazao je Ahmić.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila dva miliona KM, a iduće godine je u planu izdvajanje još jednog miliona KM za radove.

"Mi smo već izgubili jednu godinu zbog Zakona o javnim nabavkama i žalbi na tendersku dokumentaciju pojedinih izvođača. Naša bolnica se nadala još prošle godine postavljanjem kamena temeljca ali zbog navedenih razloga do toga nije došlo. Ovaj put je situacija drugačija pa se nadamo da naš planirani tok neće poremetiti slični problem", kaže Ahmić.

Naša zemlja je svoj prvi adekavatan psihijatrijski tretman za osobe kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere sigurnosti, osigurala 2014. godine otvorenjem Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac. Ova ustanova je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali služi svim pacijentima iz BiH. Međutim, Federacija BiH još nema ovakvu ustanovu.

"Velika je potreba da se jedan ovakav centar izgradi. Tretman forenzičkih pacijenata je dugotrajan i složen proces. Na nivou Federacije nemamo niti jedan centar koji se bavi ovakvim pacijentima tako da bi njegov otvorenje bilo od velike koristi", kaže Ahmić.

Za razliku od naše zmlje u Hrvatskoj, naprimjer, imaju četiri ovakva centra koja se bave forenzičkim pacijentima.

Troškove tretmana i smještaja forenzičkih pacijenata trenutno snose Ministarstva pravosuđa.

Ahmić kaže da projektom Odjeljenja za tretman forenzičkih pacijenata rješavamo veliki problem društva, jer je BiH od strane EU više puta kritikovana zašto se forenzički pacijenti nalaze u zatvorima a ne u medicinskim ustanovama. Pojašnjava da će kroz ovaj projekat osigurat dalji razvijati bolnicu s jedne strane, a sa druge strane otvoriti mogućnosti zapošljavanja oko 80 novih radnika.

S obzirom na dosadašnji način finansiranja bolnice, Ahmić kaže da je ovaj projekt samoodrživ i ekonomski isplativ, te se nada da će institucije prepoznati njegov višestruki značaj i omogućiti njegovu realizaciju.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije