Investicije / PROJEKTI

Do kraja godine ulaganje 6,2 miliona KM u hidromelioracione sisteme

27.03.2018. 15:19 / Izvor: SRNA

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da će na području opštine Brod do kraja godine u hidromelioracione sisteme biti uloženo 6,2 miliona KM, i da se uvjerio u njihovu dosadašnju funkcionalnost.

Mirjanić je danas boravio u Brodu, gdje je u pratnji načelnika opštine Ilije Jovičića posjetio crpne stanice Ivanjsko polje jedan i dva, savski nasip, i lokaciju Poloj, gdje se izlila Sava.

"Dosta dobro funkcioniše hidromelioracioni sistem bez obzira što smo imali velike padavine u posljednje vrijeme i velik pritisak vodotoka, ali i bočnih pritoka Save. Kanali dosta dobro funkcionišu i crpne pumpe, i u ovom trenutku nema opasnosti od izlivanja vode i veće štete", rekao je Mirjanić novinarima.

On je istakao da će 3,5 miliona KM biti uloženo u sanaciju nasipa, pojedinih klizišta, uređenje silazno-uzlaznih rampi sa kanala, te rekonstrukciju i proširenje crpnih pumpi.

"Sadašnje crne pumpe sa 10,5 kubika biće povećane na 15 kubika. Doći će dva nova agregata, a postojeći će biti rekonstruisani. Kada se to sve završi imaćemo pouzdan sistem na području Broda koji će biti u potpunosti u funkciji očuvanja svih dobara", rekao je Mirjanić.

On dodaje da su posljednje poplave pokazale da Republika Srpska ima pouzdan hidromelioracioni sistem i da su se uložena sredstva u njihovu rekonstrukciju i održavanje pokazala opravdanim.

"Hidromelioracioni sistem u slivu rijeke Save štiti dobra u vrijednost 100 milijardi KM. Potrebno je da se pojača kontrola održavanja od preduzeća `Vode Srpske`, a opštine moraju održavati kanalsku sekundarnu mrežu", rekao je Mirjanić.

Načelnik opštine Ilija Jovičić izrazio je optimizam kada je riječ o realizaciji projekata u ovoj godini, i zahvalio Mirjaniću i Vladi Republike Srpske na pomoći ovoj lokalnoj zajednici.

"Vjerujem da ćemo u ovo vrijeme naredne godine imati realizovane projekte o kojima smo danas govorili. Brod bi tada trebalo da bude jedan bezbjedan grad u odbrani od poplava, mada nikada ne možemo 100 odsto biti sigurni, jer se nalazimo na obali dvije rijeke", kaže Jovičić.

Za odbranu od poplava lokalna zajednica je od 2014. godine uložila četiri miliona KM.

"Dosta novca i vremena trebalo je za pripremu projekata i svega što prati taj posao. Sanirali smo djelimično obodni kanal u dužini oko 3,5 kilometra", istakao je Jovičić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije