Do kraja sedmice očekuje se ponuda za banjalučki Kosmos

02.08.2017. 09:37 / Izvor: Glas Srpske
Do kraja sedmice očekuje se ponuda za banjalučki Kosmos

Potencijalni investitor spreman je i da zaposli nove radnike i da se uključi u servisiranje obaveza "Kosmosa".

Direktor preduzeća "Kosmos" iz Banjaluke Dušan Vještica rekao je da su dobili pismo namjere kojim austrijsko-njemačka kompanija IAG izražava spremnost da preuzme dio vlasništva i da ulaže u nove tehnologije, a da do kraja sedmice očekuju konkretnu finansijsku ponudu.

"Do kraja sedmice očekujemo da nam stigne kompletna ponuda i tada ćemo znati da li su zainteresovani za preuzimanje dijela ili kompletnog paketa akcijskog kapitala. U pismu namjere je navedeno da žele preuzeti dio akcijskog kapitala i ulagati u nove tehnologije", istakao je Vještica.

Potencijalni investitor spreman je i da zaposli nove radnike i da se uključi u servisiranje obaveza "Kosmosa".

"Zainteresovani su za zapošljavanje inženjera, ali i niskospecijalizovane radne snage poput majstora i tehničara. Imaju plan za servisiranje naših obaveza iz prethodnog perioda, što je veoma fer", naveo je Vještica.

"Kosmos" se nada pozitivnom ishodu ove inicijative, jer austrijsko-njemačka firma ima široko rasprostranjeno tržište.

"Mi godinama radimo za njih, a ove godine s njima imamo ugovor vrijedan od oko dva miliona evra. Uprava i radnici "Kosmosa" su sigurni da možemo prevazići naslijeđene obaveze iz prethodnog perioda i napraviti tržišni iskorak samo uz dokapitalizaciju koju bi sprovela Vlada RS kao naš vlasnik ili strateški partner. Imamo 23 miliona maraka obaveza iz prethodnog perioda plus dva miliona KM dugoročnih obaveza na osnovu kredita kod Investiciono-razvojne banke RS i jasno je da mi ne možemo zaraditi i za plate i za servisiranje tih obaveza", rekao je Vještica.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je na upravi "Kosmosa" da razmotri pismo namjere i eventualno ga proslijedi Vladi na razmatranje.

"Pismo namjere predstavlja ozbiljnu inicijativu koja je zasnovana na vrlo kvalitetnom prijedlogu za saradnju i poslovanje, što podrazumijeva da bi bili spremni preuzeti "Kosmos", rekao je Đokić.

"Kosmos" je ušao u proces restrukturiranja u sklopu kojeg je dogovorena dinamika isplate nagomilanih obaveza. Zahvaljujući tom procesu "Kosmos" je izbjegao stečaj koji mu je prijetio zbog velikih dugovanja.

Strateško partnerstvo jedina opcija

Bivši povjerenik u procesu restruktuiranja "Kosmosa" Goran Radivojac smatra da bez strateškog partnerstva u industriji kojom se bavi banjalučko preduzeće nije moguće planirati dugoročni razvoj. "RS nema kapital kojim bi dokapitalizovala preduzeće i zato kao jedina opcija preostaje strateško partnerstvo", rekao je Radivojac.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije