Do kraja septembra počinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7

21.08.2019. 12:38 / Izvor: RTV Slon
Do kraja septembra počinju pripremni radovi na izgradnji Bloka 7

Zbog političkog nejedinstva i nerazumijevanja situacije u oblasti energije Bosna i Hercegovina više od deset godina čeka izgradnju novog termoenergetskog bloka.

Zbog političkog nejedinstva i nerazumijevanja situacije u oblasti energije Bosna i Hercegovina više od deset godina čeka izgradnju novog termoenergetskog bloka. No, sada je poznato kada počinju radovi na, kako kažu iz Elektroprivrede, jednom od najvažnijih projekata za ekonomski razvoj naše zemlje – novom termoenergetskom postrojenju u Termoelektrani Tuzla – Bloku 7.

"Mi očekujemo da do kraja septembra ili početkom oktobra započnemo pripremne radove na izgradnji Bloka 7. U ovom momentu vodimo postupak ugovaranja pripremnih radova uz svu zakonsku proceduru koja to podrazumijeva" rekao je za RTV Slon Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivrede BiH.

A benefiti izgradnje Bloka 7 su brojni, objašnjava Bajazit Jarašević, generalno direktor Elektroprivrede BiH. Naime, Bosna i Hercegovina realizacijom ovog projekta osigurava energetsku nezavisnost i to u narednih 50 godina.

Izgradnja novog bloka također predviđa gašenje blokova 3,4 i 5, dok se kao krajnji rezultat očekuje sveukupni razvoj, smanjenje zagađenja i emisije CO2.

"To će biti elektrana koja ima sve performanse svake moderne elektrane u Evropi i ne treba biti nikakvog straha da se mi nalazimo u posebno teškim okolnostima u odnosu na građane drugih evropskih zemalja", kazao je Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivrede BiH.

Obzirom da se nalazimo u energetskoj tranziciji, kaže Jašarević, u narednih 50 godina potrebno je izgraditi i hidroelektrane, te solarne elektrane. S druge strane javnost postavlja pitanje zašto sada nastavljamo gradnju termoenergetskog postrojenja na fosilna goriva pored obnovljivih izvora energije?!

"Zbog toga što bi bilo nemoguće podnijeti socijalni udar na one koji su zaposleni u energetskom sektoru uključujući rudnike i prateću industriju koja prati proizvodnju energije. Zbog toga što to ne radi nijedna zemlja.."

Samo u rudnicima je zaposleno više od 5000 ljudi koliko ih broje zajedno Rudnici mrkog uglja Banovići, Rudnici Kreka Tuzla i Đurđevik, i čije poslovanje u velikoj mjeri ovisi upravo o radu Termoelektrane Tuzla.

"A rudnik ne bi mogao bez Termoelektrane…međutim ni Termoelektrana Tuzla ne bi mogla bez rudnika Kreka. Kreka sa svoja tri ugljenokopa, projektovanih danas ima za eksploataciju oko 170 miliona tona uglja. To bi značilo da bi vijek trajanja trebao biti 66 do 70 godina" saglasan je Osman Bleković, direktor ZD Rudnici Kreka Tuzla.

Da li će doći do povećanja cijene električne energije?

Još jedno od pitanja koje se svakako nameće jeste cijena električne energije jer postoji bojazan da će doći do njenog poskupljenja.

"Izgradnja Bloka 7 ni u kom slučaju neće dovesti do povećanja cijene električne energije obzirom da će Blok proizvoditi energiju na efikasniji način uz značajno manju upotrebu uglja na godišnjem nivou to je milion i sto hiljada tona uglja manje i podrazumijeva 10% veću proizvodnju el. energije", rekao je za RTV Slon Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivrede BiH.

Osim što neće doći do povećanja cijene struje, dodatni argument za izgradnju je i povećanje obima posla za domaće firme koje bi trebale biti angažovane na projektu izgradnje bloka. Samo jedna od njih je TTU Energetik Tuzla.

"Znam sigurno da u samoj dopremi uglja do Bloka 7 TTU Energetik sebe pronalazi. Ukoliko će se Blok 7 graditi pet godina – svih pet godina u kontinuitetu koliko će se raditi bit ćemo angažovani sa stotinu zaposlenih," najavljuje Almir Zulić, direktor TTU Energetik Tuzla.

A kada krene izgradnja, Blok 7 trebao bi biti završen najkasnije za 56 mjeseci. Probni rad bloka bit će šest mjeseci, nakon čega bi trebao ući u puni proizvodni pogon, a blokovi 3,4 i 5 potpuno ugašeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije