Dodik: Gasprom neće odustati od Južnog toka u RS-u

23.05.2014. 09:23 / Izvor: SRNA
Dodik: Gasprom neće odustati od Južnog toka u RS-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da kompanija "Gasprom", koja je ozbiljan partner Srpske u realizaciji pojekta "Južni tok", čvrsto stoji iza tog projekta i da od njega neće odustati, te da je sve do sada što je učinila Srpska ocijenjeno kao dobro.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer da kompanija "Gasprom", koja je ozbiljan partner Srpske u realizaciji pojekta "Južni tok", čvrsto stoji iza tog projekta i da od njega neće odustati, te da je sve do sada što je učinila Srpska ocijenjeno kao dobro.

Dodik je jučer s u Sankt Peterburgu nakon sastanka sa zamjenikom predsjednika Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksandrom Medvedevom istakao da je "Južni tok" globalni projekat od strateškog interesa i da bez obzira na političke prilike neće doći do zastoja tog projekta.

"Srpska nije ocijenjena kao problem u ovom slučaju. Nama je neophodno da sa stanovišta međunarodnog prava dobijemo određene saglasnosti BiH, a to nismo uspjeli do sada, tu stojimo i pravimo neke varijacije da bi Srpska preuzela sva prava i obaveze", istakao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Sankt Peterburga, navodeći da nema razloga da se to opstruiše.

Dodik je napomenuo da je nedavno i austrijska Vlada parafirala sporazum sa Ruskom Federacijom u vezi sa projektom "Južni tok" i da sada "otpadaju" svi razlozi i pritisci koji su se mogli čuti u vezi sa ovim pitanjem iz Brisela, EU i drugih.

"Čekaćemo da se riješe formalni problemi i onda ćemo dalje ići mnogo brže", istakao je Dodik i poručio da je jasna odlučnost institucija i organa Republike Srpske da se kreće dalje na tom projektu.

Dodik je rekao da je Medvedeva upoznao o situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te da je bilo riječi i o situaciji u Ukrajini, što je pitanje koje interesuje ovu globalnu kompaniju.

On je prenio Medvedevu da BiH ima problem u svojoj unutrašnjoj organizaciji, da se sporo kreće na pitanju bilo kog dogovora i sporazuma i da se tako pokazuje kao "troma i neorganizovana", jer nijedno pitanje ne uspijeva da riješi na adekvatan i očekivan način.

"Mislim da ljudima ovdje postaje sve jasnije da je pravi problem lociran u zajedničkim institucijama BiH, a ne u samoj Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksandar Medvedev rekao je da je na današnjem sastanku bilo riječi o kratkoročnim i dugoročnim projektima u Republici Srpskoj, te da je ocijenjeno da su oni perspektivni i da je atmosfera dobra.

Prema njegovim riječima, projekat "Južni tok" se razvija prema planu i Srpska će dobiti onoliko gasa koliko joj bude potrebno.

Iz kompanije "Gasprom" saopšteno je nakon sastanka da će Republika Srpska i "Gasprom" ubrzati pripreme za međuvladin sporazum o "Južnom toku".

U saopštenju se navodi da je na sastanku istaknuto da se u Republici Srpskoj nastavlja priprema međuvladinog sporazuma koji predviđa zajedničku izgradnju i eksploataciju kraka gasovoda "Južnog toka" u Srpskoj, kao i izgradnju niza gasnih elektrana na teritoriji Srpske.

"Gasprom" i Srpska su 2012. godine potpisali memorandum o razumijevanju o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" u Republici Srpskoj, kao i gasifikaciju naselja na njegovoj trasi.

U Sankt Peterburgu je počeo trodnevni međunarodni ekonomski forum kojem prisustvuje i predsjednik Srpske Milorad Dodik na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je zvanični organizator i domaćin foruma.

Sastanak Dodika i Putina predviđen je za danas popodne.

Glavna tema foruma je "Održivo povjerenje u svijetu koji se transformiše", a to je ujedno i glavna tema plenarnog sastanka kojem će sutra prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije