Dodik: Tužioci, istražite privatizaciju Boske

01.02.2013. 09:18 / Izvor: Glas Srpske
Dodik: Tužioci, istražite privatizaciju Boske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu RS Miodragu Bajiću u kojem od njega traži da bude izvršena revizija svih privatizacija u Srpskoj, kao i revizija privatizacije Robne kuće “Boska” u Banjaluci.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu RS Miodragu Bajiću u kojem od njega traži da bude izvršena revizija svih privatizacija u Srpskoj, kao i revizija privatizacije Robne kuće “Boska” u Banjaluci.

„Želim da Vas obavijestim o brojnim spekulacijama u javnosti u vezi sa privatizacijom Robne kuće “Boska” u Banjaluci. Zbog toga od Vas očekujem da ispitate privatizaciju Robne kuće “Boska” i utvrdite da li je bilo neregularnosti u postupku privatizacije, odnosno da utvrdite da li je privatizacija urađena u skladu sa zakonom“, napisao je Dodik.

Dodik od Bajića očekuje potrebu dodatnog angažovanja Specijalnog tužilaštva Republike Srpske na pitanjima privatizacije u RS.

„Od Vas i članova Specijalnog tužilaštva RS očekujem da pronađete adekvatan pravni osnov za reviziju svih postupaka privatizacije, za koje je Komisija za reviziju privatizacija utvrdila da postoji sumnja u njihovu zakonitost, te da sagledate i procesuirate slučajeve na koje upozoravaju mali akcionari“, napisao je Dodik.

On je podsjetio Bajića da je Specijalno tužilaštvo osnovano sa namjerom intenziviranja borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i sumnjivih privatizacija i da javnost s pravom očekuje da opravda razloge svog osnivanja.

Predsjednik RS uputio je juče pismo i glavnom republičkom tužiocu RS Mahmutu Švraki u kojem još jednom iskazuje punu političku podršku radu tužilaštva i njemu lično kao glavnom republičkom tužiocu.

„Smatram da je RS obezbijedila sve pravne i institucionalne pretpostavke za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije. Zbog toga sam iznenađen Vašim nedavnim izjavama da je za procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije potrebna politička volja i podrška na svim nivoima“, piše Dodik.

On traži od Švrake da ga, ukoliko smatra da je dosadašnja javna podrška zvaničnika RS bila nedovoljna, informiše o tome kakva politička podrška treba da bude i na koji način treba da se manifestuje.

„Takođe, od Vas, ali i drugih predstavnika pravosudnih institucija, očekujemo da predložite, ukoliko je potrebno, izmjene određenih zakonskih rješenja i druge mjere, za koje smatrate da bi mogle da poboljšaju efikasnost institucija pravosuđa“, piše Dodik.

Komisija

„Osnovana je i Komisija za reviziju privatizacije u preduzećima i bankama u RS koja je u velikom broju slučajeva zaključila da postoji osnovana sumnja u nezakonitost privatizacija i o tome obavijestila nadležne. Činjenica je da ti navodi Komisije za reviziju privatizacije nisu dobili sudski epilog, što je dovelo do toga da je povjerenje javnosti RS u rad institucija zaduženih za dalji postupak i procesuiranje, a naročito Specijalnog tužilaštva, značajno poljuljano“, ističe Dodik u pismu Bajiću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije