Dodik: U narednoj godini vrijednost investicija milijardu KM

Investicije / PROJEKTI

Dodik: U narednoj godini vrijednost investicija milijardu KM

25.11.2019. 05:46 / Izvor: SRNA

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je juče da njegova stranka podržava politiku Vlade RS-a u vezi sa povećanjem plata, te da će se do Nove godine u RS-u pristupiti izradi plana investicija koje će 2020. biti vrijedne milijardu KM.

Dodik je rekao da je na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a bilo riječi o putnoj infrastrukturi i da je istaknuto da je potrebna dodatna kontrola kvaliteta.

"Već sada u RS-u operativno sprovodimo politiku povećanja plata, a sve će biti napisano i u Ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu. Predviđeno je povećanje sredstava za plate budžetskih korisnika za 70 miliona KM, a za povećanje penzija od tri odsto 40 miliona KM", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD podržava razgovore predstavnika Vlade RS-a sa partnerima iz Saveza sindikata i poslovne zajednice.

"Razgovarali smo i o sprovođenju četiri politike SNSD-a, a jedna od njih jeste i sistem obrazovanja. Imat ćemo novi zakon o visokom obrazovanju, kojim će biti poboljšana postojeća praksa, a radimo i na izradi novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji će biti koordinisani sa projektima i programima u Srbiji", dodao je Dodik.

On je naglasio da Vlada RS-a završava pregovore o obezbjeđivanju dovoljno novca kako bi započela potpuna rehabilitacija putnih pravaca u RS-u.

"Za ovo će u narednoj godini biti obezbijeđeno 200 do 300 miliona KM. Kada bude završeno formiranje Savjeta ministara bit će deblokirana sredstva za nastavak izgradnje dinoice autoputa od entitetske linije kod Doboja do mjesta Johovac za šta je obezbijeđeno 150 miliona eura, a realizovat ćemo i ostale projekte važne za lokalne zajednice kao što je izgradnja bolnice u Doboju i energetskih objekata", kaže Dodik.

On je ocijenio da je veoma značajno pitanje pronatalitetne politike i da mnoge mjere institucije realizuju.

"Jedna od posebnih oblasti jeste digitalizacija, što traži usvajanje reformskih zakona, novi pristup i ponašanje ljudi. Moramo poboljšati nivo odgovornosti i kvaliteta u društvu", rekao je Dodik.


 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije