Investicije / PROJEKTI

Dodjeljuje se koncesija za izgradnju male hidrocentrale Kamenolom u Zenici

30.05.2014. 09:34 / Izvor: eKapija.ba

Komisija za koncesije Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona raspisala je javni poziv za dodjelu koncesije za projektovanje, izgradnju, korištenje i prijenos male hidroelektrane Kamenolom snage 95 kW na magistralnom cjevovodu DN 500 vodozahvata Kasapovići – rezervoar Crkvice na području Općine Zenica, saznaje eKapija.ba.

Koncesija se daje na 30 godina, a ponuđač je obavezan izraditi i uz ponudu dostaviti idejni projekat male hidrocentrale i studiju o ekonomskoj opravdanosti koncesije sa procjenom u cilju zaštite okoliša.

U Studiji i Idejnom projektu trebaju biti definisani svi tehnički parametri i data procjena cijene koštanja objekta uz obavezu iskazivanja specifičnih investicija u KM/kWh i proračun opravdanosti građenja.

Pravo učešća na ovom javnom natječaju pod jednakim uvjetima imaju domaća i strana pravna lica, osnovana ili registrovana u skladu sa zakonima Federacije BiH.

Minimalni iznos tekuće koncesione naknade je 5% od ukupnog prihoda male hidroelektrane, a minimalni iznos jednokratne koncesione naknade je 6.000 KM.

Kod ponuda će se vrednovati i učešće domaćih privrednih subjekata u izvođenju radova.

Koncesija će se dodijeliti prema D.B.O.T. sistemu (Design, Build, Opreate, Transfer- Projektuj, Izgradi, Upravljaj, Prenesi). Ona uključuje izradu projektne dokumentacije, finansiranje svih nabavki i nadoknada koje se tiču izgradnje MHE, prikupljanje i realizacija obaveza prema izdatim dozvolama i sporazumima, izgradnju MHE sa odgovarajućim objektima, probni rad, komercijalni rad tokom perioda koncesije (start komercijalnog pogona treba biti 24 mjeseca od potpisa Ugovora za koncesiju) i prenos objekata nakon isteka perioda koncesije.

Rok za dostavljane ponuda je 30 dana od dana objavljivanja oglasa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije