Dogovorene aktivnosti za izradu UP izgradnje podzemne garaže sa trgom

21.04.2020. 07:49 / Izvor: Akta.ba
Dogovorene aktivnosti za izradu UP izgradnje podzemne garaže sa trgom

Općina Stari Grad će pripremiti prijedlog odluke o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta koja će biti stavljena na Dnevni red naredne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo.

Na poziv načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića održan je sastanak kojem su prisustvovali ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić i direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Nervin Dacić, te pomoćnica općinskog načelnika za urbanizam Aldijana Kavazović i pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama iz oblasti gradnje i prostornog uređenja na prostoru ove općine.

Tokom sastanka razmatrana je mogućnost izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović sa uređenim trgom i spomen-obilježjem poginulim borcima. Učesnici sastanka su saglasni da je značaj realizacije ovog projekta ogroman, ne samo za općinu Stari Grad nego i šire, ali da je potrebno osigurati sve zakonske okvire prije realizacije.

U tom smislu dogovoreno je da općinski načelnik bude predlagač Odluke o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta izgradnje podzemne garaže sa dvije podzemne etaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, sa trgom na kojem će biti spomen-obilježje poginulim borcima i na kojem je potrebno zadržati što više zelenih površina.

Općina Stari Grad će pripremiti prijedlog odluke o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta koja će biti stavljena na Dnevni red naredne sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. Ukoliko prijedlog bude usvojen, Urbanistički projekat će raditi Zavod za planiranje razvoja KS.

Osim toga, tokom sastanka se razgovaralo i o zaštićenom području Bentbaša gdje je kroz Zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža napravljen obuhvat u potpuno nerealnim granicama što Općini Stari Grad stvara probleme u smislu bilo kakvih opravdanih i realnih zahvata na terenu.

Na sastanku je dogovorena izrada prijedloga o reduciranju obuhvata zaštićenog pejzaža Bentbaša u dijelu kontaktne zone sa entitetskom granicom.

Prijedlog će izraditi Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo na osnovu grafičkog prikaza Zavoda za planiranje razvoja KS i uputiti ga na razmatranje Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije