Dom kulture u Kaknju dobija krov: Odobreno još 80.000 KM

26.07.2013. 09:32 / Izvor: eKapija.ba
Dom kulture u Kaknju dobija krov: Odobreno još 80.000 KM
OTVORI GALERIJU

Federalno ministarstvo kulture i sporta odobrilo je 80.000 KM za obnovu kino-sale Doma kulture u Kaknju. Radi se o sredstvima Budžeta F BiH za 2013. godinu koja se realiziraju kao transfer za kulturu.

Na kino sali Doma kulture u Kaknju u junu je počela montaža krovne konstrukcije. Tim povodom je prije nekoliko dana, općinski načelnik Nermin Mandra obišao je radilišta u Ulici šehida gdje se odvijaju intenzivni radovi.

Načelnik je obišao i gradsku kuglanu gdje se vrše radovi na rekonstrukciji, te ugradnji novih, savremenih kuglaških staza. Zadovoljan urađenim, poručio je da se san građana Kaknja i brojnih prijatelja ovog grada definitivno ostvaruje.

Ove i buduće poslove, do završetka potpune rekonstrukcije kino sale vodi Zavod za planiranje razvoj i izgradnju Općine Kakanj. O poslovima koji se izvode, kao i onim koji trebaju biti urađeni razgovarali smo sa Zijadom Neimarlijom, direktorom Zavoda koji nam je potvrdio da je montaža krovne konstrukcije na kino sali u toku i da radove izvodi firma Almy iz Zenice.

"Uskoro se očekuje ulazak u posao i izvođača radova na uvođenju klimatizacije i ventilacije, a posao je povjeren firmi Interclima iz Sarajeva.  Do sada je bilo objavljeno pet lotova,  a od prijavljenih firmi, odabrali smo dvije firme za četiri lota. Prva dva lota su pripala firmi ITC Zenica, a treći i četvrti lot pripao je firmi Sela d.o.o. Sarajevo. Postupak za peti lot je u toku, a ponovljen je jer se bio prijavio samo jedan ponuđač. Nakon odabira izvođača završavamo konstrukciju", zaključio je Neimarlija.

Inače, programom, kojeg je usvojilo Općinsko vijeće Kaknja obezbjeđen je iznos od 325.000 KM. Zavod će iz drugih programa osigurati još oko 200.000 KM. Aplicirali smo kod niza institucija, između ostaloga i na sredstva Civilne zaštite federalnog i kantonalnog nivao, a očekujemo podršku Federalnog ministarstva za kulturu, i još nekih ministarstava jer će za sve radove, do potpune funkcionalnosti novog objekta, biti potrebno više od milion KM.

Tako je na osnovu aplikacije Općine Kakanj, Federalno ministarstvo kulture i sporta odobrilo je 80.000 KM za obnovu kino-sale Doma kulture u Kaknju. Radi se o sredstvima Budžeta F BiH za 2013. godinu koja se realiziraju kao transfer za kulturu od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine. S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije