Drvna industrija "Sana" ide u stečaj

08.03.2015. 09:55 / Izvor: eKapija.ba
Drvna industrija 'Sana' ide u stečaj

Na prijedlog Vida Šantića, ministra privrede Vlada USK, data je saglasnost ovom Ministarstvu da pokrene stečajni postupak u DI "Sana" dd Sanski Most

U Bihaću je u petak zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Između ostalog članovi Vlade Kantona usuglasili su se da, sukladno mjerama štednje za koje su opredijeljeni, izmijene Odluku o načinu obrazovanja i utvrđivanja visine naknade za rad radnih tijela koje obrazuje Vlada USK i rukovodioci kantonalnih organa državne službe. Konkretno riječ je o ukidanju naknada za rad komisija.

Razmatrana je i usvojena Informacija Ministarstva finansija o odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te aktivnostima koje su realizirane u cilju provedbe ovih odluka a odnose se na dugovanja prema povjeriocima na osnovu pravosnažnih sudskih presuda. USK je izradio, sukladno odluci Ustavnog suda BiH Centralnu evidenciju potraživanja svih povjerilaca, sačinjenu prema datumu njihovog izvršnog naslova s evidentiranim isplatama, te redoslijedom dalje isplate, te je javno objavio, transparentno u odnosu na povjerioce, kako bi se izbjegle sumnje da nekome može biti izvršena isplata prije nego što je njegov izvršni naslov došao na red da bude isplaćen. S ciljem iznalaženja rješenja u razumnom roku premijer USK Izudin Saračević i ministar finansija Zikrija Duraković obavit će i razgovore sa predstavnicima sindikata te sa predsjednicom Ustavnog suda BiH.

Na prijedlog Vida Šantića, ministra privrede Vlada USK, data je saglasnost ovom Ministarstvu da pokrene stečajni postupak u DI "Sana" dd Sanski Most. Da bi se se sačuvala imovina i objekti zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova USK kroz njihove operativne poslove, a bit će upućena molba Općinskom sudu da se prekinu dosuđena izvršenja do kraja postupka.

Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva i socijalne politike predložio je a članovi Vlade USK jednoglasno usvojili odluku kojom se zdravstvenim ustanovama odobrava korištenje dosad pristigle medicinske opreme nabavljene iz sredstava austrijskog kredita.

"Tamo gdje je oprema instalirana i kadrovi obučeni, oprema se može koristiti i usluga zdravstvenih usluga biti proširena, i nema razloga da oprema stoji i čeka isporuku kompletne opreme nabavljene iz ovih sredstava", obrazložio je ministar Kajtazović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije