Drvna industrija "Sanica" spremna za pokretanje proizvodnje

27.10.2016. 13:31 / Izvor: Faktor
Drvna industrija 'Sanica' spremna za pokretanje proizvodnje

Drvna industrija Sanica bila je okosnica razvoja ključke općine i zapošljavala je blizu hiljadu radnika.

Vlada Unsko-sanskog kantona spremna je podržati plan pokretanja proizvodnje u Drvnoj industriji Sanica iz Ključa, rekao je premijer Husein Rošić nakon današnjeg razgovora sa načelnikom Općine Ključ Nedžadom Zukanovićem.

Drvna industrija Sanica bila je okosnica razvoja ključke općine i zapošljavala je blizu hiljadu radnika, uglavnom iz Ključa i njegove najveće mjesne zajednice Sanica.

Nakon rata pogoni su joj obnovljeni, ali je proizvodnja ugašena prije osam godina. Radnici DI Sanica svih proteklih osam godina su čuvali proizvodne pogone i sva postrojenja preduzeća.

DI Sanica su prije četiri godine kupile Unsko-sanske šume, čime su bili osigurani svi uvjeti za pokretanjem proizvodnje, u kojoj bi u prvoj fazi bilo angažirano oko dvije stotine radnika.

Preduzeće US šume trebalo je još prije dvije godine pokrenuti proizvodnju, međutim, nisu poznati razlozi kašnjenja. Upravo zbog toga predstavnici Općine Ključ zatražili su od kantonalne Vlade podršku u nastavku tih aktivnosti i konačnog rješavanja sudbine ovog kolektiva i njegovih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije