Duhansku stanicu u Grudama zamijenit će Poslovni centar, planiraju se šetnice, nova prometnica....

28.06.2021. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Duhansku stanicu u Grudama zamijenit će Poslovni centar, planiraju se šetnice, nova prometnica....

Kada je riječ o novom Poslovnom centru Grude, ozbiljne namjere su iskazala već tri komercijalna investitora, kao i tri do četiri poslovna-javna.

Općina Grude preuzela je vlasništvo nad zgradom bivše Duhanske stanice i uskoro će prostorije ruševne zgrade pretvoriti u Poslovni centar Grude. No, osim ove, Općina planira i druge investicije u uređenje središta Gruda.

Kako je za Pogled.ba kazao načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj, mjesto Grude kao sjedište općine je formirano na neki način oko Duhanske stanice.

"Pored crkve sv. Katarine, Duhanska stanica je na drugom mjestu identiteta ovog mjesta i ona je dugo godina služila u gospodarske svrhe, odnosno prerada duhana je bila okosnica gospodarskog i ukupnog života u Grudama.  Općina Grude i općinska politika u smislu urbanističkog uređenja centra Gruda je takva da područje oko Duhanske stanice, nekih 250 metara centra smatramo onim koji bi trebalo biti više istaknuto u urbanističkom smislu od ostalih jer je to srce Gruda i to je naš identitet. Mi smo takvu politiku najavili 2013. godine, i u kontinuitetu je provodimo. Tu nam je zapreka bila napuštena imovina Duhanske stanice", govori načelnik Grizelj.

No, prije godinu dana pokretanjem stečaja nad Duhanproduktom stvorila se mogućnost da Općina Grude ovlada kompletnom imovinom. U tom smislu je sklopljen ugovor s projektantskom kućom i naručen projekt Regulacijskog plana užeg centra Gruda.

"Radi se o Upravnoj zgradi gdje je danas Gradska knjižnice, gdje planiramo raditi i Gradsku galeriju i još neke kulturne sadržaje, zatim Park hrvatskih velikana u kojem smo već napravili određene radove u smislu njegovoga uređenja, parkiralištu za nekoliko stotina vozila, izgradnji potpuno nove ceste u Grudama (od Ulice kralja Tomislava do spoja s Ulicom fra Gabre Grubišića) i preuređenju skladišta Duhanske stanice u Poslovni centar Grude koji bi imao u svom sastavu komercijalne, administrativne sadržaje i neke javne službe. Trenutno smo u razgovorima da 5.000 kvadrata interijera, odnosno poslovne prostore na 4 etaže, također isprojektiramo u ove namjene", otkriva načelnik Grizelj.

Kada je riječ o novom Poslovnom centru Grude, ozbiljne namjere su iskazala već tri komercijalna investitora, kao i tri do četiri poslovna-javna.

"Jedan dio zgrade bi zadržali za općinske potrebe, odnosno jedan kat. Razmišlja se o ideji smještanja Glazbene škole, koja je sad u neadekvatnim uvjetima i uređenju koncertne dvorane. Također, želimo dio posvetiti i značaju duhana u Grudama na način da planiramo urediti jedan atrij gdje bi bile stare fotografije, dokumenti iz tog vremena i slično", istaknuo je Grizelj.

Sve je zamišljeno kao jedan 'produženi' Gradski trg od zgrade Općine do Gradske knjižnice, odnosno buduće Galerije, povezan šetnicama, gradskim stubištem, ali kako kaže načelnik, o detaljima će javnost na vrijeme biti obaviještena.

Izvore financiranje za stjecanje stečajne imovine Duhanske stanice Općina je osigurala prodajom građevinskog zemljišta i poslovnog objekta bivše tekstilne tvornice Gruteks u najstarijoj grudskoj poslovnoj zoni.

"Na ovaj način smo otvorili mogućnost da se u iduće tri i više godina u Grudama realiziraju investicije, iz korporativnog područja 5 milijuna maraka, i također na području iz javnih investicija oko 5 milijuna KM.  Uz privatnog investitora koji je već krenuo u rušenje hotela Grude i izgradnju novog, modernog sadržaja krenulo se u izgradnju novog izgleda Gruda koji bi trebao biti i vizualno lijep, ali i funkcionalan i sadržajan", zaključio je Grizelj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije