Dženetića čikma: Nastavljeno prinudno uklanjanje privremenih objekata

23.06.2020. 08:12 / Izvor: Akta.ba
Dženetića čikma: Nastavljeno prinudno uklanjanje privremenih objekata
OTVORI GALERIJU

Na Rješenje Općinskog suda, Općina Stari Grad Sarajevo uložila je žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Općina Stari Grad nastavlja sa prinudnim uklanjanjem privremenih objekata u ulici Dženetića čikma, a nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu, svojim Rješenjem od 13.05.2020. godine, preinačio Rješenje Općinskog suda u Sarajevu na način da je odbio mjeru osiguranja kojom je bilo zabranjeno prinudno izvršenje odnosno rušenje privremenih objekata. 

Rušenje privremenih objekata u ulici Dženetića bilo je zakazano za 16.decembar, 2019. godine. Korisnici ovih objekata tada su zatražili od Općinskog suda određivanje mjere osiguranja zabrane prinudnog rušenja, što je Općinski sud prihvatio. Iz Općine napominju da su svi zahtjevi korisnika neosnovani i paušalni jer oni nisu uknjiženi kao vlasnici ni kao posjednici navedenih oobjekata u zemljišnim knjigama, kao ni katastru, odnosno katastarskom operatu Općine Stari Grad Sarajevo.

Na Rješenje Općinskog suda, Općina Stari Grad Sarajevo uložila je žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Kantonalni sud u Sarajevu uvažio je žalbu Općine Stari Grad i odbio mjeru kojom je zabranjeno prinudno rušenje. U rješenju Kantonalnog suda naglašava se da se nesporno radi o privremenim objektima na kojima zakupci nisu mogli steći pravo vlasništva ni građenjem ni dosjelošću u smislu Zakona o vlasničko-pravnim odnosima ili Zakona o stvarnim pravima FBiH.

Korisnici objekata nisu željeli prihvatiti ponuđeno rješenje

Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad za objekte u Dženetića čikmi provela je postupak u skladu sa svim zakonskim procedurama, prema Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o inspekcijama, te donijela rješenje o rušenju privremenih poslovnih objekata. Radi se o jedanaest prizemnih privremenih objekata za koje je urbanističko-građevinski inspektor Općine Stari Grad utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje. Investitorima je naređeno uklanjanje objekata i vraćanje terena u prvobitno stanje u roku od tri dana.

Na predmetnoj lokaciji zainteresovani investitor, koji je već vlasnik jednog dijela zemljišta, planira izgradnju poslovno-stambenog objekta. U budućem objektu Općina Stari Grad će, kao sadašnji vlasnik dijela zemljišta, imati 16 poslovnih prostora u svom vlasništvu. Trenutnim korisnicima privremenih objekata u Dženetića čikmi Općina Stari Grad je, prem pravu prečeg zakupa, ponudila zakup upravo tih novosagrađenih poslovnih prostora. Iako je ovo bila jedina realna mogućnost i kompromisno rješenje, korisnici privremenih objekata su je odbili zahtijevajući prostore iste kvadrature koju sada imaju, što nije moguće. Među zahtjevima koje su naveli je i da im se do izgradnje novih prostora dodijele zamjenski u kojima bi radili, kao i da im se nadoknadi iznos tržišne vrijednosti objekata koji se ruše. Izdavanje poslovnih prostora može se vršiti samo u skladu sa Odlukom o davanju u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora.

"Zahtjevi korisnika ocijenjeni su kao nerealni, naročito jer nisu vlasnici a ni posjednici objekata koji se ruše", navode iz Općine.

Sudski vještak izvršio procjenu objekata

Po donošenju rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu, Općina Stari Grad zakazala je prinudno rušenje privremenih objekata u ulici Dženetića čikma za danas, 22.06.2020. godine. Pritom, korisnici objekata ponovo su tražili od Općinskog suda da se rušenje odgodi dok vještak građevinske struke kojeg je odredio Sud ne izvrši procjenu objekata, što je Općinski sud također prihvatio.

"Naglašavamo da je sudski vještak ovoga jutra izašao na teren i izvršio uviđaj u smislu mjerenja i snimanja osam objekata. Po završetku uviđaja, pristupilo se njihovom prinudnom uklanjanju, a radove izvodi KJKP”Rad”. Na licu mjesta su i pomoćnik načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Heni Erduan Ćesir, kao i urbanističko-građevinski inspektori zaduženi sa ovaj predmet, te pripadnici policije", ističe se u saopćenju Općine Stari Grad. 

Preostala dva objekta sudski vještak nije mogao procijeniti jer mu nije dostavljen ključ kojim bi ušao u objekte. Ukoliko korisnici ovih objekata do sutra ne otvore objekte, omogućit će se ulazak sudskog vještaka prinudnim putem.

Kako navode, uklanjanje svih objekata bi trebalo biti završeno do sredine sedmice.

Sve ove aktivnosti pokrenute su kako bi se postupilo prema aktima donesenim od strane Službe za opću upravu i inspekcijske poslove kojima je naloženo uklanjanje ovih objekata prinudnim putem, a sve s ciljem privođenja zemljišta krajnjoj namjeni.

"Općina Stari Grad Sarajevo postupila je prema svim rješenjima izdatim od strane nadležnih sudova i očekuje se od korisnika objekata da ne opstruiraju najavljene radnje prinudnog uklanjanja", saopćeno je iz ove Općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije