EBRD na Balkanu lani investirala 1,1 milijardi eura

Investicije / PROJEKTI

EBRD na Balkanu lani investirala 1,1 milijardi eura

18.01.2019. 07:50 / Izvor: SRNA

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je tokom prethodne godine na Balkanu investirala 1,1 milijardu eura u 67 projekata.

Iz EBRD-a je saopšteno da je nivo investicija u 2018. godini za 700 miliona eura veći u odnosu na godinu prije, kada je bilo ukupno 57 projekata.

Banka je intenzivirala veze u jugoistočnoj Evropi, a EBRD je učestvovala i u jednom od najvećih investicionih projekata u modernizaciju Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Banka je prevazišla značajne ekonomske izazove u brojnim zemljama kako bi održala odličan nivo investicija i podržala reforme u svim svojim regijama u 2018. godini, ističu iz EBRD-a.

Finansirano je 395 projekata u ukupnom iznosu od 9,5 milijardi eura, što je vrlo blizu rekordnom iznosu od 9,7 milijardi eura za 2017. godinu.

Za 2019. EBRD je istakla da je postavila ambiciozne ciljeve kao podršku globalnoj razvojnoj agendi.

Direktor EBRD-a Suma Čakrabarti je rekao da je ova organizacija opredijeljena za unapređenje i kvantiteta i kvaliteta investicija.

Na ovogodišnjem samitu u Sarajevu, koji će se održati u maju, zvaničnici EBRD-a raspravljaće i o mogućnosti intenziviranja i proširenja investicija na Balkanu.

EBRD je u prošloj godini izdvojio 36 odsto svojih sredstava za ekološke projekte, a za naredne dvije godine planirano je povećanje tih izdataka.

PODIJELI:

TAGOVI:

EBRD

Balkan

investicije

projekti

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije