EBRD odustao od finansiranja izgradnje mosta kod Svilaja

24.06.2014. 08:32 / Izvor: Federalna.ba
EBRD odustao od finansiranja izgradnje mosta kod Svilaja

Niti jedna strana ne želi reći koji su razlozi ovakve odluke Evropske banke, ali se pretpostavlja da bi razlog mogle biti malverzacije oko izvođača radova i u ponovljenom tenderu.

Evropska banka za obnovu i razvoj definitivno je odustala od finansiranja projekta izgradnje mosta preko Save između Hrvatske i BiH kod Svilaja. Niti jedna strana ne želi reći koji su razlozi ovakve odluke Evropske banke, ali se pretpostavlja da bi razlog mogle biti malverzacije oko izvođača radova i u ponovljenom tenderu.

Hrvatska je ostala bez finansijera za izgradnju mosta kod Svilaja. Naime, Evropska banka za obnovu i razvoj nakon višegodišnjih pregovora odustala je od ovog projekta.

"Zajedničkom odlukom banaka početkom travnja 2014. godine, pola budućeg ugovora HAC bi financirao isključivo iz sredstava zajma s EIB-om, dok je EBRD prenamijenio sredstva iz svog zajma na financiranje izgradnje drugih dionica koridora Vc. Što se tiče trenutnog stanja na ovoj dionici - i dalje je u tijeku ocjena ponuda i usuglašavanje stavova između zajedničkog naručitelja (Hrvatske autoceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH)", stoji u dopisu HAC-a.

"Što se tiče BiH, nema nijednog problema i to traje već dvije godine. Dakle, 24 mjeseca BiH ima potpuno obezbijeđena sredstva, zaokruženu finansijsku konstrukciju, koja podrazumijeva da je 50% sredstava potrebnih za realizaciju međudržavnog projekta gradnje mosta Svilaj na rijeci Savi završena priča za BiH", kaže Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija BiH.

Zvanična potvrda o odustajanju došla je iz Evropske banke za obnovu i razvoj, ali ne i razlozi.

"Izgradnja mosta Svilaj je dio projekta Koridor Vc, udružena investicija EIB/EBRD-a kroz kredit HAC-a u iznosu od 120 miliona eura. Tačno je da ugovor za izgradnju mosta Svilaj finansira samo EIB, dok EBRD ostaje partner na cjelokupnom projektu Koridor Vc. Kako EBRD nije uključen u finansiranje mosta Svilaj, nismo u mogućnosti da vam damo neki komentar. Međutim, imamo saznanje da ugovor za taj projekat još nije dodijeljen nikome i taj podatak će biti objavljen čim se donese odluka", navodi se u saopćenju EBRD-a.

Iako je sva neophodna papirologija, uključujući i prijedlog za izvođača radova, upućena Evropskoj investicionoj banci, a konačna odluka o finansiranju mosta trebala biti poznata još u martu ove godine, do danas ni jedna ni druga država nisu dobile odgovor.

Ministar Hadžić ističe kako odustajanje ne dolazi u obzir - BiH mora izaći na sjevernu granicu, inače bi bilo samoubilački praviti projekt koji podrazumijeva da imamo koridor izgrađen kroz srednji i južni dio BiH, a da nemamo izlaz na sjever.

EBRD šuti o razlozima povlačenja iz projekta. Nezvanično, odbile su ih tenderske malverzacije. Podsjetimo, obje države su zagovarale trećerangiranog izvođača radova - firmu Viadukt iz Zagreba. Da li su u međuvremenu promijenili odluku, nijedno ministarstvo ne želi komentarisati, pozivajući se na povjerljivost i pravila koja nalaže Evropska investiciona banka. Tako su nastavljeni sumnjivi poslovima oko izgradnje ovog mosta. Naime, 2012. godine raskinut je ugovor sa austrijskim Štrabagom koji zbog propusta bh. vlasti nije na vrijeme uveden u posjed. Upravo zbog toga Štrabag je zatražio odštetu u iznosu od 2,8 miliona eura. Vansudska nagodba za sada nije postignuta, a SIPA još provjerava da li je prilikom ovog posla oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije