EIB spremna finansirati dionicu od Počitelja i najveći most na koridoru!

10.03.2014. 16:06 / Izvor: nap.ba
EIB spremna finansirati dionicu od Počitelja i najveći most na koridoru!

Evropska investiciona banaka (EIB) pokrenula je proces provjere mogućnosti finansiranja još jedne dionice na autoputu na koridoru 5C, i to dijelu od Počitelja do Bijače, u procijenjenoj vrijednosti od 100 miliona eura.

Evropska investiciona banaka (EIB) pokrenula je proces provjere mogućnosti finansiranja još jedne dionice na autoputu na koridoru 5C, i to dijelu od Počitelja do Bijače, u procijenjenoj vrijednosti od 100 miliona eura, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP)! U okviru ove dionice je i veliki most kod Počitelja, dug kilometar, a visine 91 metar, saznaje NAP.

Moćna evropska finansijska institucija, na taj način je, pokazala načelni interes da finansira izgradnju dijela nove dionice duge 21 kilometar. Informacija o početku provjera je objavljena i na zvaničnoj internet stranici Evropske investicione banke još u petak.

Direktor Autocesta FBiH Ensad Karić, potvrdio je za NAP ovu informaciju kazavši kako su oni zvanično obaviješteni da je projekat ušao u proces razmatranja.

"EIB je pokazao spremnost da finansira drugi dio te dionice koja je ukupno duga 21 kilometar i ide od Počitelja do granice. Oni bi finansirali dio od Počitelja do Međugorja, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) već finansira dio od 10 kilometara, na kojem je već pet kilometara, do same granice, izgrađeno, a drugih pet u procesu izgradnje", kazao nam je Karić. 

Prema njegovim riječima, riječ je o veoma važnoj dionici koja je ulaz u BiH, što je i bio jedan od najvažnijih argumenata da se i pokrene procedura dobijanja kredita od EIB.

"Na toj dionici od Počitelja je i most dužine kilometar i to je najveći most, ubjedljivo na cijelom koridoru i on je najskuplji objekt na toj dionici. Prema našim planovima, već ove godine bismo mogli ući u tenderski proces i izbor izvođača radova", kaže Karić.

Početak procesa provjere, kako saznaje NAP, znači da postoji načelna volja i saglasnost, ali da će eksperti EIB sada zajedno sa eksperitima Javnog preduzeća Autoceste FBiH, koje je i nosilac projekta sada razmotriti sve aspekte, nakon čega kredit ide na odobravanje. Kako navode iz EIB, očekuje se da bi ovaj projekt olakšao trgovinu, doprinio razvoju turizma, regionalne i državne ekonomije i dodatno poboljšao život u cijelom regionu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije