Eko-kuća Smetovi na dugom štapu

16.08.2018. 14:10 / Izvor: Akta.ba
Eko-kuća Smetovi na dugom štapu

Realizacija projekta se neće desiti do kraja tekuće godine, osim u slučaju da se okolnosti oko finansiranja ne promjene.

"U okviru projekta "Priroda kao lijek", a na inicijativu Saveza izviđači Zenice i  Gradske uprave Zenica  još 2011. godine je pokrenuta inicijativa da se u cilju omogućavanja rekreacije i zdravijeg života za stanovnike Zenice, posebno one mlađe generacije obogate sadržaji na izletištu Smetovi. Tim  povodom su 2012. godine obavljene određene konsultacije i razgovori o tome da se pokrene projekat izgradnje "Eko-kuće " Smetovi", kazali su za Akta.ba iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice.

Napomenuli su da se radi se o društveno korisnom projektu "Priroda kao lijek" gdje će Eko kuća Smetovi biti edukativno pokazni školski centar koji će biti u potunosti sagrađen od ekološki prihvatljivih materijala. Pored toga, na njoj bi se trebali instalirati i svi poznati alternativni načini korištenja energije kao što je solarna, a u planu je i ekološka septička jama.

Plan izgradnje

"Plan je da se u sklopu objekta postavi mini meteorološka stanica za mjerenje atmosferskog pritiska, brzine vjetra, termometri i stanica za mjerenje aero- zagađenosti, prilagođena uzrastu djece do 16 godina", kazali su iz ove Službe Grada Zenice.

Također, pored svega, u planu je i da se gradi botanički vrt sa biljkama karakterističnim za naše podneblje, edukacijska staza, hranilice i kućice za ptice, kao i edukativni kabinet sa smještajnim kapacitetom za minimalno 50 djece.

Budući da je cjelokupna priča pokrenuta još 2011. godine, na realizaciju projekta se još uvijek čeka. Iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice objasnili su da su sve do 2016. godine trajale procedure provjera vlasništva, mogućnosti dobivanja dozvola, izrade idejnog projekta, te pokušaja obezbjeđenja sredstava za navedeno.

Ubrzanje projekta

"Tokom 2016. godine, održano je više sastanaka o pokušajima ubrzanja projekta i iznalaženja sredstava za realizaciju navedenog projekta u koje su bili uključeni Savez izviđača, predstavnici kompanije Arcelor Mittal Zenica, predstavnici Vlade ZDK i Gradske uprave Zenica", kazali su iz Službe.

Dodali su da je na sastancima dogovoreno da će finansijsko učešće u navedenom projektu uzeti Grad Zenica, Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije ZDK te kompanija Arcelor Mittal.

Kako navode, u kasnijem periodu je u nekoliko navrata bilo potrebno mjenjati urbanističku saglasnost zbog poziicije na kojoj je idejno bio postavljen objekat, kao i idejni projekat, ali su konačno 2017. godine rješeni imovinsko-pravni odnosi, te je određen i konačni idejni projekat.

"Na osnovu svega navedenog, Grad Zenica je putem Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, platio Javnom preduzeću za prostorno planiranje i uređenje grada izradu  glavnog  projekta, te u saradnji sa gradskim Pravobranilaštvom riješeni su imovinsko-pravni odnosi, dobivena Urbanistička saglasnost, pa je u konačnici predato i za Građevinsku dozvolu što je u proceduri donošenja i očekujemo da istu i dobijemo", objasnili su dalje iz Službe Grada Zenica.

Finansiranje izgradnje

Kada su u pitanju finansijska sredstava, procjena je da bi objekat mogao koštati oko 350.000 KM, a Grad Zenica je od 2016. godine na poziciji nadležne Službe planirao 100.000 KM za "Eko-kuću Smetovi".

"Vlada ZDK je 2017. godine Zaključkom usvojila Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoline čime je za Eko-kuću Smetovi odobreno 100.000 KM, isto kao i 2018. godine gdje je sa iste pozicije odobrila 100.000 KM, koje niti za 2017. godinu, niti za 2018. godinu nisu realizovane, odnosno nisu doznačene Gradu Zenica", rekli su iz Grada Zenice.

Naglasila je da je u više navrata nadležna Služba urgirala dopisima za realizaciju navedneih sredstava, ali "pisani odgovor nikada nismo dobili, a na zahtjev za sastanak se odazvao resorni kantonalni ministar te objasnio da procedura podrazumijeva da je za doznaku opredjeljenih sredstava potrebana saglasnost Vlade odnosno Premijera koji istu nije dao".

Ništa do kraja godine

"Na uregncije kompaniji Arcelor Mittal za ranije potvrđeno finansijsko učešće u projektu, odgovor nismo dobili, ali je potvrđeno da će predstavnike primiti na sastanak, te da se o istom ponovno razgovara", rekli su iz Grada Zenice, dodavši da je u međuvremenu Gradska uprava za svaku tekuću godinu planirala 100.000 KM za navedeni projekat, ali "zbog toga što nema zatvorenu finansijsku konstrukciju za isti ne može raspisati tender za izvođača radova".

Prema tome, Gradska uprava je odlučila da će u saradnji sa Savezom izviđača finanasijska sredstava za navedeni projekat pokušati obezbijediti iz vlastitog budžeta i aplikacijama na međunarodne i druge donatorske fondove kako bi mogla zatvoriti finansijsku konstrukciju te omogućiti raspisivanje tendera za izvođača radova.

"Ono što je izvjesno jeste da se realizacija projekta zbog svega navedenog neće desiti do kraja tekuće godine, osim u slučaju da se navedene okolnosti vezano za prethodno dogovoreno finansiranje ne promjene", poručili su iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice.

M.R.R.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije