Investicije / NEKRETNINE

Ekonomska kriza ostavila trag i na tržištu nekretnina RS: Cijena prodaje stan

11.01.2010. 09:21 / Izvor: Fokus

Posljedice svjetske ekonomske krize, te loša kupovna moć stanovništva, u prošloj godini su ostavile trag i na tržište nekretninama u Republici Srpskoj. Iako su cijene smanjene, u prosjeku između 300 i 500 maraka ili oko 20 do 30 odsto po kvadratnom metru, potražnja je bila relativno mala, a prema podacima agencija koje se bave prodajom nekretnina, takvo stanje se može očekivati i u narednom periodu, ili bar u prvoj polovini ove godine.

Najskuplji stanovi i dalje su u Banjoj Luci, gdje je za kvadratni metar novoizgrađenog stambenog prostora potrebno izdvojiti i do 2.700 KM, dok se cijena starih stanova, zavisno od dijela grada u kojem se nalazi, kreće od 1.600 KM po kvadratu.

Vlasnici agencija za promet nekretninama nerado daju prognoze, ali ipak ne očekuju dalje smanjenje cijena.

- Prošla godina je bila neizvjesna, cijene su bile manje, ali decembar je već bio obećavajući. Mislim da će prodaja biti bolja u ovoj godini, ali će cijene stagnirati, neće biti promjena - kazao je Manojlo Popović, vlasnik Agencije "Senzor" iz Banje Luke.

On je dodao da su i dalje najtraženiji mali stanovi, a najčešći kupci su mladi bračni parovi i naši ljudi koji rade u inostranstvu.

Prodaja stanova i kuća u Prijedoru takođe je bila mnogo slabija nego prethodnih godina. Uzrok tome je, kako tvrde u prijedorskim agencijama, ekonomska kriza i teško dobijanje stambenih kredita. Leonardo Samardžija, vlasnik Agencije za prodaju nekretnina "VHS", tvrdi da je i gradnja stanova dosta manja u odnosu na raniji period.

- Sve je manje onih koji kupuju nove stanove, zbog njihove cijene. Sada su povoljniji stanovi u staroj gradnji - tvrdi Samardžija.

Slično ističu i u Agenciji za nekretnine "Agent" vlasnika Nedžada Rešića, koji je naveo da se cijena kvadratnog metra stana u staroj gradnji kreće između hiljadu KM i 1.100 KM, a u novoj gradnji od 1.400 KM do 1.600 KM.

- Ovo su prosječne cijene stambenih jedinica. Na njihovu vrijednost svakako utiče lokacija stana, kao i to da li se nalazi u prizemlju, odnosno na prvom spratu, gdje im je cijena veća, ili su na višim spratovima, gdje su jeftiniji za 100 do 200 KM po kvadratnom metru - rekao je Rešić.

Prema riječima naših sagovornika, i dalje su natraženiji i najcjenjeniji mali stanovi, garsonjere i jednosobni stanovi, dok je potražnja za većim stanovima veoma slaba.

Na jugu Srpske takođe slično stanje. Iako su cijene nekretnina na području opštine Trebinje manje za oko 25 odsto do 30 odsto u odnosu na raniji period, potražnja je ipak pala. Međutim, postoje najave da će se od proljeća ove godine cijene ponovo povećati za oko deset odsto, zbog čeka stambeno nezbrinuti građani vjeruju da će teško doći do krova nad glavom. Prema informacijama iz tamošnjih agencija za promet nekretninama, u 2009. godini slabije su se prodavale i kuće, ali je povećana cijena placeva prema Dubrovniku. Njihovi najčešći kupci dolaze iz Srbije ili inostranstva. Kvadratni metar stambenog prostora u novogradnji u Trebinju može da se kupi po cijeni od 1.300 do 1.800 maraka u najelitnijim objektima, dok cijena kvadratnog metra u starogradnji trenutno iznosi hiljadu KM.

- Prošla godina je bila loša za poslovanje a najveće interesovanje je vladalo za kupovinu većih placeva i to od 30.000 kvadratnih metara do 50.000, na relaciji Trebinje - Dubrovnik, prema Humu i Zubcima - kazao je Vaso Milić, vlasnik Agencije za nekretnine "Tviko".

Kako on kaže, Trebinje je veliko gradilište, a trenutno se gradi oko 600 stanova. Cijena je relativna, jedna je ponuđena u agencijama, a druga zavisi od slobodne volje prodavca.

Građevinari tvrde da je kriza ostavila traga, ali da kupaca ipak ima.

Ranko Bošnjak, direktor preduzeća "Luč Invest" Trebinje, ističe da ova građevinska firma raspolaže dobrim lokacijama i izvanrednim kvalitetom gradnje, što doprinosi da se stanovi solidno prodaju, bez obzira na cijenu kvadratnog metra od 1.800 KM.

- S obzirom na krizu u kojoj se poslovalo, mi smo zadovoljni prodajom. Započeti radovi teku planiranom dinamikom. Jednu zgradu završavamo početkom marta, a drugu početkom avgusta - rekao je Bošnjak te napomenuo da se radi 106 stanova, poslovnih prostora i podzemnih garaža.

- Korisna površina zgrade koja se sada završava iznosi oko četiri i po hiljade kvadrata, u kojoj se gradi 38 stanova, poslovni prostori i garaže, a druga, sa sedam i po hiljada kvadrata, ima 68 stanova, poslovne prostore i garaže - istakao je Bošnjak, te dodao da će, sudeći po svemu, stanova biti dovoljno, ali kupaca manje.

Tržište nekretnina na području opština Istočnog Sarajeva lani je obilježeno određenom stagnacijom u potražnji, koja je uslovila i smanjenje cijena stambenih jedinica i poslovnih prostora.

Direktor istočnosarajevskog preduzeća "Marvel", Savo Lalović, kaže da su u 2009. godinu ušli sa započetom izgradnjom 204 stambene jedinice, te da su do kraja godine uspjeli da završe izgradnju i prodaju 106 stanova, dok se preostalih 98 još gradi.

- Cijena kvadratnog metra stambenog prostora iznosila je od 1.650 KM do 1.950 KM. U drugoj polovini godine cijena jeftinijih stanova bila je manja i za 250 KM po kvadratu - tvrdi Lalović.

On smatra da će i ova godina biti teška za građevince, zbog čega u ovom preduzeću i ne razmišljaju o novim investicijama.

- Naš primarni cilj u ovoj godini je da završimo i prodamo ranije započete stanove - rekao je Lalović i dodao da je cijena kvadratnog metra poslovnog prostora u objektima gdje su oni investitori takođe manja, pa sada umjesto nekadašnjih 1.950 KM iznosi hiljadu i po KM.

Lalović naglašava da su znatno smanjili i cijenu poslovnih prostora na najatraktivnijoj lokaciji u Istočnom Sarajevu, pored TC "Tuš", gdje kvadratni metar košta od dvije hiljade KM do dvije i po hiljade KM.

Direktor preduzeća "Građenje" iz Pala, Zoran Popić, takođe priča da je kraj 2009. godine donio blagu stagnaciju u potražnji stanova, odnosno cijeni kvadrata korisnog stambenog prostora, navodeći da je cijena iznosila u rasponu od hiljadu i po KM do 1.800 KM.

- Teško je prognozirati, ali prve procjene ukazuju da se u ovoj godini može očekivati dalje smanjenje cijena, imajući u vidu najave stručnjaka da će ukupna potrošnja biti dodatno redukovana, što svakako utiče i na segment građevinarstva - rekao je Popić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije