Investicije / PROJEKTI

Ekskluzivno za Akta.ba: Malcom otkriva detalje o gradnji kod hotela Pošta

14.07.2020. 15:24 / Izvor: Akta.ba

Firma Malcom d.o.o kupila je zgradu bivšeg hotela Pošta prije 15 godina i proteklih godina je pokušavala dobiti potrebne saglasnosti za rekonstrukciju pomenute zgrade, rečeno je ekskluzivno iz ove kompanije za portal Akta.ba.

"Želja vlasnika zgrade je bila da se zadrži postojeći objekat, da se izvrši sanacija istog i da se objekat dovede u stanje za upotrebu, ali, po Stručnom mišljenju Instituta za materijale i konstrukcije - IMK  Sarajevo, zidovi i vertikalni nosivi elementi su pretpjeli znatna oštećenja i postojeća konstrukcija objekta ne zadovoljava važeće propise vezane za sigurnost na djelovanje potresa", navode iz Malcoma.

Napominju da je mišljenje IMK-a da radove na ojačanju temeljne konstrukcije nije moguće izvesti zbog podzemnih voda, te da je potrebno postojeću konstrukciju razgraditi i izgraditi novu u skladu s važećim propisima, kako bi se otklonili svi problemi vezani za postojeća oštećenja, slijeganje temelja, prisustvo podzemnih voda i otpornost objekta na gravitaciona i seizmička opterećenja.

"Zbog nemogućnosti dovođenja postojećeg objekta u stanje za upotrebu, objekat se godinama ne koristi i njegovo ruševno stanje predstavlja opasnost za sigurnost građana. Iz gore navedenih razloga donesena je odluka o izgradnji novog objekta na lokalitetu postojećeg, pri tome vodeći računa da se ne naruši ambijentialni izgled objekta", kažu investitori.

Kako kažu, prethodnih godina se više puta mijenjalo idejno rješenje objekta koji bi trebao zamijeniti postojeći objekat, a sve s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja koje bi bilo prihvatljivo za Grad Sarajevo, Općinu Centar i investitora.

"Aktuelni idejni projekat predviđa izgradnju poslovnog objekta 'Pošta' spratnosti P+4+2 i podzemnom garažom. Idejnim projektom je predviđeno da se na križanju ulica Branilaca Sarajeva i Kulovića, kao i u prizemlju objekta zadrži izvorni izgled fasade”, ističu iz ove kompanije.

Najvisočija tačka objekta "Pošta" po novom projektu je 564,28 m nadmorske visine, dok je visina  objekta koji graniči sa hotelom "Pošta" na sjevernoj strani 563,68 m, a visina susjednog objekta ZOI '84  je 558,28.

Podsjetimo, društvo Malcom d.o.o je osnovano 1990. godine, sa sjedištem u Općini  Centar Sarajevo. Vlasnik firme je Enver Malagić.

Informacija o planiranoj gradnji objekta, koji bi se trebao zvati upravo "Malcom", izazvala je mnogo pažnje u javnosti. Građani su pokrenuli potpisivanje peticije protiv gradnje, a oglasio se i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i objasnio kako je nestala ideja o spajanju trgova Susan Sontag i Jurislav Korenić.

S.B.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Malcom

Hotel Pošta

objekat

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije