Eksploatacija rudnika u Varešu bi trebala početi 2022. godine

07.09.2020. 12:43 / Izvor: Večernji List
Eksploatacija rudnika u Varešu bi trebala početi 2022. godine

Zatražena istražna koncesijska polja rude kroma.

Zdravko Marošević, aktualni načelnik Vareša,  govorio je o rudarenju cinka i olova u ovoj općini, te je pojasnio zašto bi 2022. godina mogla biti značajna.

Načelnik kaže kako je Općina imala milonske dugove prema Poreznoj upravi.

"Sredstva su iznosila oko milijun i 300 tisuća maraka, s kamatama i hipotekom, a gdje je bila blokirana imovina vrijedna dva i pol milijuna? Uspjeli smo kreditnim sredstvima to izmiriti te vratiti nekretnine na raspolaganje Općini Varaš. Izmirili smo i zaostale plaće, a ono što je najbitnije jest da smo Vareš stavili na listu destinacija u koje vrijedi dolaziti i ulagati", rekao je.

Govorio je i o projektu rudarenja cinka, barita i olova koje se odvija pod upravom Adriatic Metalsa, odnosno Eastern Mininga.

"Oni su od 2015. godine istražili koncesijska polja, a sada su dobili nova istražna polja. To je stalni posao svake rudarske kompanije, a sada se ušlo i u proces papirologije. Evo, po izjavama menadžmenta, 2022. godina bila bi godina kada bi počela eksploatacija. Istodobno, lokalna zajednica sa županijom već pomalo kupi beneficije i ulažemo u infrastrukturu. U međuvremenu je posebno bitno pripremati radnu snagu, odnosno pokušavati usmjeravati školstvo na struku, konkretno na drvno-metalske i rudarske struke. Ovo nije projekt jedne općine i županije; ovaj rudnik je jedan od većih projekata, u najmanju ruku na razini Federacije", rekao je on.

Bitno je za navesti i kako su, mimo ovog rudnika, zatražena i istražna koncesijska polja rude kroma.

"Ova ruda u sebi također nosi plemenite metale, a pogotovo platinu", dodao je.



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije