Investicije / NEKRETNINE

Elektroprivreda BiH počinje pripreme za gradnju elektrana

10.04.2008. 15:29 / Izvor: Fena

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH (EPBiH) pokreće pripremne radove iz svoje nadležnosti za izgradnju hidroelektrane Ustikolina na Drini, snage 3x22 MW, HE Vranduk na Bosni, snage 21 MW, HE Unac, na Uncu, snage 2x36 MW, Bloka 7, snage 370-450 MW na lokaciji TE Tuzla, Bloka 8, snage 250 MW na lokaciji u TE Kakanj i Bloka 1, snage 350 MW na novoj lokaciji u Bugojnu, saopćeno je iz te kompanije.

Najavljujući ove radove, kompanije se pozvala na odluke Vlade Federacije BiH o usvajanju izmjena Plana za izgradnju novih proizvodnih elektroenergetskih kapaciteta u FBiH od 23. juna 2005. i od 28. septembra 2006. godine o proglašenju javnog interesa, a u skladu s modelom strateškog partnerstva na izgradnji novih elektroenergetskih objekata.

Radi definiranja obima pripremnih radova, potrebnih finansijskih i kadrovskih resursa, kao i utvrđivanja realnih rokova za pripremu i moguću izgradnju novih elektroenergetskih objekata, urađeni su programi pripremnih aktivnosti za svaki od navedenih objekata.

Ovi programi će biti razmatrani na 30. sjednici uprave preduzeća i nakon rasprave očekuje se da će na slijedećoj sjednici Nadzornog odbora EPBiH biti donesene odluke o usvajanju programa pripremnih aktivnosti s odgovarajućim investicionim odlukama o potrebnim finansijskim sredstvima.

Kao osnovne parametre koji ukazuju na potrebu hitne pripreme i izgradnje novih elektroenergetskih objekata, EPBiH navodi između ostalog svoj vrlo nepovoljan odnos u instaliranoj snazi i proizvedenoj energiji u hidroelektranama i termoelektranama (u snazi 30:70, a u energiji 25:75 procenata), iz čega proizlazi da treba maksimalno iskoristiti sve raspoložive hidropotencijale.

Drugi parametar je starost termo objekata i izlazak postojećih blokova iz pogona, zbog čega, kako je saopćeno, treba izgraditi zamjenske kapacitete u TE Tuzla snage oko 364 MW (umjesto 2x32 MW, 1x100 MW i 1x200MW), a u TE Kakanj oko 238 MW (umjesto 4x32 MW i 1x110 MW).

Izgradnja novih blokova u TE Tuzla i TE Kakanj je neophodna i zbog osiguranja kontinuiteta proizvodnje uglja u ovim rudnicima i njihovog budućeg prestrukturiranja, kao i zbog dugoročnog osiguranja grijanja za gradove Tuzla, Kakanj i Lukavac.

Za dugoročno pokrivanje elektroenergetskog bilansa i predviđeni rast potrošnje neophodno je otvarati i nove lokacije za izgradnju, a u ovom investicionom ciklusu to je rudnik i TE Bugojno.

Rokovi za pripremu i izgradnju novih elektroenergetskih objekata su u poslednje vrijeme, zbog velike potražnje i prezauzetosti proizvođača energetske opreme, produženi s uobičajenih pet do šest godina na sedam do osam godina i to je dodatno utjecalo na EPBiH da odmah krene u novi investicioni ciklus, saopćeno je također.

Potrebna sredstva za realizaciju svih programa pripremnih aktivnosti u 2008./2009. godini su 16.345.000,00 KM, od čega je 6.845.000,00 KM za hidroelektrane, a 9.500.000,00 KM za termoelektrane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije