Elektroprivreda RS traži konsultanta za izgradnju vjetroparka "Hrgud"

24.10.2019. 14:00 / Izvor: Akta.ba
Elektroprivreda RS traži konsultanta za izgradnju vjetroparka 'Hrgud'

Elektroprivreda RS objavila je poziv za učešće u predkvalifikaciji za implementacionog konsultanta za izgradnju vjetro-parka „Hrgud“, saznaje Akta.ba.

Elektroprivreda RS objavila je poziv za učešće u predkvalifikaciji za implementacionog konsultanta za izgradnju vjetroparka "Hrgud", saznaje Akta.ba.

Ovaj oglas za predkvalifikaciju se odnosi na usluge koje će se izvršiti i finansirati prema TP. Konsultant će uglavnom sarađivati sa ERS na uspješnoj implementaciji projekta.

Ukupni procijenjeni budžet za konsultantske usluge (Tehnička Pomoć - TP) je do 2,5 miliona eura.

Kako se navodi u pozivu, ugovor će biti dodijeljen nezavisnoj konsultantskoj firmi sa dokazanim iskustvom u sektoru proizvodnje električne energije (planiranje i projektovanje vjetroparkova, nabavka, upravljanje ugovorima, kao i praćenje i procjena uticaja). Od Konsultanta se zahtijeva iskustvo u Bosni i Hercegovini i/ili u regiji kao i minimalni godišnji promet od 2.000.000 EUR.

Podsjetimo, lokacija projekta Hrgud je jedno od pet potencijalnih lokacija u Republici Srspkoj koje je ERS odabrala za implementaciju daljih projekata vjetroenergije.

Prema Finansijskoj saradnji Njemačke i Bosne i Hercegovine, Savezna Republika Njemačka bi, putem kredita KfW Razvojne banke obezbijedila Vladi Bosne i Hercegovine kredit do 60 miliona eura za izgradnju vjetroelektrane od cca 50 MW, uključujući neophodne prateće energetske objekte i infrastrukturu za implementaciju predmetnog projekta.

Inače, realizacija projekta "Hrgud" u Republici Srpskoj podrazumijeva izgradnju vjetroparka instalisane snage 48 megavata, a procijenjena neto godišnja proizvodnja je 126 gigavat-časova električne energije, a područje Hrguda se nalazi na lokaciji čija nadmorska visina varira između 960 i 1.100 metara i ima površinu od oko pet kilometara kvadratnih.

Izgradnjom vjetroparka "Hrgud" realizuju se obaveze iz Akcionog plana za izgradnju obnovljivih izvora energije do 2020. godine, koji je donijela Vlada Republike Srpske.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije