Elektroprivreda RS traži konsultanta za izgradnju vjetroparka 'Hrgud'

Investicije / PROJEKTI

Elektroprivreda RS traži konsultanta za izgradnju vjetroparka "Hrgud"

24.10.2019. 14:00 / Izvor: Akta.ba

Elektroprivreda RS objavila je poziv za učešće u predkvalifikaciji za implementacionog konsultanta za izgradnju vjetroparka "Hrgud", saznaje Akta.ba.

Ovaj oglas za predkvalifikaciju se odnosi na usluge koje će se izvršiti i finansirati prema TP. Konsultant će uglavnom sarađivati sa ERS na uspješnoj implementaciji projekta.

Ukupni procijenjeni budžet za konsultantske usluge (Tehnička Pomoć - TP) je do 2,5 miliona eura.

Kako se navodi u pozivu, ugovor će biti dodijeljen nezavisnoj konsultantskoj firmi sa dokazanim iskustvom u sektoru proizvodnje električne energije (planiranje i projektovanje vjetroparkova, nabavka, upravljanje ugovorima, kao i praćenje i procjena uticaja). Od Konsultanta se zahtijeva iskustvo u Bosni i Hercegovini i/ili u regiji kao i minimalni godišnji promet od 2.000.000 EUR.

Podsjetimo, lokacija projekta Hrgud je jedno od pet potencijalnih lokacija u Republici Srspkoj koje je ERS odabrala za implementaciju daljih projekata vjetroenergije.

Prema Finansijskoj saradnji Njemačke i Bosne i Hercegovine, Savezna Republika Njemačka bi, putem kredita KfW Razvojne banke obezbijedila Vladi Bosne i Hercegovine kredit do 60 miliona eura za izgradnju vjetroelektrane od cca 50 MW, uključujući neophodne prateće energetske objekte i infrastrukturu za implementaciju predmetnog projekta.

Inače, realizacija projekta "Hrgud" u Republici Srpskoj podrazumijeva izgradnju vjetroparka instalisane snage 48 megavata, a procijenjena neto godišnja proizvodnja je 126 gigavat-časova električne energije, a područje Hrguda se nalazi na lokaciji čija nadmorska visina varira između 960 i 1.100 metara i ima površinu od oko pet kilometara kvadratnih.

Izgradnjom vjetroparka "Hrgud" realizuju se obaveze iz Akcionog plana za izgradnju obnovljivih izvora energije do 2020. godine, koji je donijela Vlada Republike Srpske.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije