Energoinvest spreman za gradnju 250 kilometara dalekovoda u Albaniji

05.02.2013. 11:40 / Izvor: Fena
Energoinvest spreman za gradnju 250 kilometara dalekovoda u Albaniji

"Energoinvest" je već otvorio svoje predstavništvo u Tirani i izvršio potrebne pripreme za izvođenje radova, kojima će rukovoditi uposlenici "Energoinvesta", dok će na na terenu raditi albanske firme u saradnji s "Energoinvestom".

Sarajevski "Energoinvest" počeo je u Albaniji realizaciju projekta  izgradnje 250 kilometara dugog 110kV dalekovoda te rekonstrukciju i proširenje postrojenja pet trafostanica naponskog nivoa 110 kV.

"Energoinvest" je već otvorio svoje predstavništvo u Tirani i izvršio potrebne  pripreme za izvođenje radova, kojima će rukovoditi uposlenici "Energoinvesta", dok će na na terenu raditi albanske firme u saradnji s "Energoinvestom".

"S obzirom na to da se radi o projektu po sistemu „ključ u ruke“ realizacija je već počela. "Energoinvest" je zadužen za dizajniranje, tipska ispitivanja, nabavku opreme, izgradnju i puštanje u pogon dalekovodnih linija i trafostanica, a finansijer je Njemačka razvojna banka KfW. Projektanti "Energoinvesta" već rade, a poslovi na terenu će početi po uplati avansa što se očekuje za nekoliko mjeseci. Rok za izvršenje posla je 30 mjeseci od dana preuzimanja gradilišta plus dva mjeseca za testiranje linija", rečeno je Agenciji FENA u "Energoinvestu".

U Tirani je 31. januara "Energoinvest" potisao Ugovor s OST Albania (Elektroprenos) o izgradnji dalekovoda, rekonstrukciji i proširenju postrojenja pet trafostanica na području južne Albanije.

Vrijednost ugovora je 30,5 miliona eura.

Sarajevski "Energoinvest" će ovaj posao raditi u skladu sa strogim zahtjevima tendera, a nadzor će vršiti konsultantska kompanija "Fichtner" iz Njemačke.

Izgradnja dalekovoda naponskog nivoa 110 kV u ukupnoj dužini od 250 km sastoji se od zapadne dalekovodne trase dužine 105 km na liniji Sarande-Himare, Himare-Orikum i Orikum-Babice. Dužina istočne dalekovodne trase je 145 km i čini je pet linija: Memaliaj-Kelcyre, Kelcyre-Permet, Permet-Erseke, Erseke- Korče i Korče-Zemblak. Rekonstrukcija i proširenje postrojenja 110 kV trafostanica radit će se na području Sarande, Babice, Memaliaja, Permeta i Korče.

Iz "Energoinvesta" navode da se radi o tehnički vrlo zahtjevnom projektu, jer je potrebno dizajnirati i ispitati više tipova stubova i temelja, a u skladu s najnovijim svjetskim standardima. Realizacija obuhvata izgradnju više od 800 dalekovodnih stubova s pripadajućom opremom.

Ovaj posao u Albaniji je sarajevski "Energoinvest" d.d. dobio u veoma jakoj konkurenciji, jer je tendersku dokumentaciju otkupilo dvadesetak svjetskih, respektabilnih kompanija od kojih su pored "Energoinvesta" predale ponudu i kompanije "SA-RA" iz Turske, "Dalekovod" iz Hrvatske i "Iberdrola" iz Španija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije