Engleska tvrtka će graditi golf terene, 151 vilu i 11 objekata u Mostaru

29.06.2016. 10:20 / Izvor: Večernji List
Engleska tvrtka će graditi golf terene, 151 vilu i 11 objekata u Mostaru

Kapitalni projekt vrijedan stotine milijuna maraka prvo je čekao donošenje regulacijskog plana, a sad čeka formiranje Gradskog vijeća.

Na listi kapitalnih investicijskih projekata za FBiH u sektorima poljoprivrede, energetike, industrije, prometa, turizma i zaštite životne sredine ukupne vrijednosti veće od 21,2 milijarde KM, koju je utvrdila Vlada Federacije BiH, nalaze se i golf tereni u Mostaru, čija će izgradnja, bez objekata, stajati 50,000.000 KM.

Na površini od 106 hektara, 15 km sjeverno od Mostara i 22 km od Međunarodne zračne luke Mostar, uz lijevu obalu rijeke Neretve, predviđena je izgradnja golf-terena s pratećim sadržajima: 151 vila, 6 poslovnih objekata, 5 javnih objekata. Kompleks bi se prostirao od Salakovca pa sve do dijela na kojem se nalazi stadion NKBjelopoljac.

"Vlada je spomenula izgradnju golf-terena kao ka-pitalnog projekta te ga podržala, ali bez Gradskog vijeća Mostara, ne može se ništa uraditi", kazao je za "Večernjak" Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje grada Mostara. Priča o izgradnji golf-terena na sjevernom ulazu u grad stara je već nekoliko godina.

Naime, Grad Mostar donio je regulacijski plan da se u sjevernom području gradi profesionalni golf-teren s 18 rupa. Investitor Most Connections Limited Company osnovao je tvrtku u Mostaru kako bi realizirao planirani projekt, ali sve je zapelo na Gradskom vijeću koje Mostar nema.

"Uslijed nedostatka Vijeća projekt izgradnje golf-terena u Mostaru je zastao. Investitor je osnovao tvrtku u Mostaru, obavio sve razgovore s vlasnicima 2/3 parcela na prostoru na kojem se proteže budući kompleks i dogovorio se s njima, ali jedna trećina zemljišta je u državnom vlasništvu i bez formiranja Gradskog vijeća ne može se obaviti transfer", kazao je Bubalo.

Dodao je da su investitori ogorčeni na nastalu situaciju. "Zamislite, dođete tu, uložite ogromna sredstva kako biste pripremili i započeli radove, a na kraju nema Vijeća i ne znate jeste li na nebu ili na zemlji", naglasio je.

Uslijed ovakve situacije gubimo ogromne korake naprijed, investitori nam odlaze jer se nitko ne želi upuštati u pravnu nesigurnost. U kompleksu bi bilo zaposleno tisuću osoba, što izravno što neizravno. Ogroman je to resurs, što bi ovaj prostor pretvorilo u zonu gdje se stvara ogromna vrijednost.

"To stalno pokušavam objasniti ljudima, od najnižih razina do vrha države, jer mi smo u ovoj situaciji nemoćni. Koči li netko razvoj ove regije namjerno ili ne, ne znam, ja sam samo u funkciji provođenja odluka", kaže Bubalo.

Cilj izgradnje golf-terena je razvoj golf-turizma na ovim područjima. Međutim, za njegov razvoj potrebno je, uz golf-terene, izgraditi i druge turističke objekte koji će ugostiti ne samo ljubitelje golfa nego zadovoljiti i zahtjeve onih koji to nisu, ali dolaze kao pratnja igračima. Zato će golf-kompleks sadržavati i druge sportske objekte. Izgradnja etno sela u blizini kompleksa odlično se uklapa u priču o razvoju turizma na ovom području. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije