Etno selo "Borina" u Mostaru – Projekat vrijedan 15 mil.EUR

19.03.2010. 11:41 / Izvor: eKapija.ba
Etno selo 'Borina' u Mostaru – Projekat vrijedan 15 mil.EUR

Mostar jedan od najljepših bh. gradova u skorijoj budućnosti trebao bih postati najveće gradilište, ali i najatraktivnije mjesto za posjetioce iz cijeloga svijeta.

Narednih godina u ovome gradu trebalo bi biti sagrađeno etno selo "Borina" koje će posjetiocima malog, ali skromnog, hercegovačkog grada ponuditi mnoštvo zabavnih i opuštajući sadržaja.

Selo, čija se vrijednost investiranja procjenjuje na oko 15 miliona eura, bit će smješteno u naselju Željuša u Sjevernom dijelu Mostara.

Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara već je završio svoj dio posla, ostalo je samo da Gradsko vijeće Mostara da zeleno svijetlo.

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara za portal eKapija.ba kazao je da već postoji nekoliko zainteresovanih investitora.

"Selo će biti sagrađeno na površini od osam hektara, a sadržaji će biti raznovrsni. Posjetioci će tokom boravka u selu imati priliku da samelju žito u vodenici, moći će ispeći hljeb ispod sača, te skuhati nešto na verigama, kako su radili i naši preci ", istakao je Bubalo.

Zanimljivo je da će sobe ukrasiti sećije, umjesto udobnih dušeka i namještaja 21. vijeka.

"Cilj nam je da se turisti osjećaju, kao naši preci prije 100 godina", naglašava Bubalo.

Turisti će imati priliku nositi i gunj, kaput bez rukava koji pokriva gornji dio tijela do ispod listova sa ukrašenim gajtanima.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije