EU podrška za projekt izgradnje coworking centra u USK-u

02.01.2019. 11:07 / Izvor: Akta.ba
EU podrška za projekt izgradnje coworking centra u USK-u

Razvojna agencija USK, u ovom prekograničnom pozivu za sredstva Evropske unije bila je vodeći partner u saradnji s ostalima koji su učestvovali.

Coworking centri, kreirani tako da malim obrtima i pojedincima najčešće iz informatičkog sektora osiguraju jeftin ili besplatan radni prostor još uvijek su rijetki na prostoru BIH, prenosi rtvusk.

U Bihaću, ali i USK prvi takav centar mogao bi zaživjeti već iduće godine ukoliko ovaj projekt dobije zeleno svjetlo, što se očekuje početkom proljeća.

Ukoliko dođe do pozitivnog odgovora za ovaj projekt prekogranične saradnje vrijednosti 200.000 eura koji bi finansirala EU, krajem godine mogli bi započeti radovi na prenamjeni nekadašnje dvorane za kuglanje iza Kulturnog centra.

Krajem decembra zatvoren je javni poziv Evropske komisije za dostavljanje projektnih prijedloga za prekograničnu saradnju R. Hrvatske, Crne Gore i BIH.

Za različite projekte aplicirali su RA Karlovačke županije, općina Herceg Novi te Grad Bihać i RA USK. Nakon istraživanje koje je provela Agencija, zaključen je da je adekvatan prostor kao podrška mladima najpotrebniji u IT sektoru koji je u posljednje vrijeme doživljava veliku ekspanziju.

Idejni projekt renoviranja nekadašnje kuglane potpisuju domaći stručnjaci a nakon završenog posla korisnici bi dobili 130 metara kvadaratnih korisnog prostora. U prvoj fazi korištenje bi bilo besplatno, dok bi nakon tog cijena bila simbolična. Ukupnu cijenu koštanja s 85% finansirala bi EU a ostatak gradska Uprava.

Razvojna agencija USK, u ovom prekograničnom pozivu za sredstva Evropske unije bila je vodeći partner u saradnji s ostalima koji su učestvovali. Trenutno rade na pripremi dokumentacije za ostale pozive koji su u toku.

Tokom 2018. godine Razvojna agencija, zajedno s partnerima, od EU do lokalnih zajednica podržala je  čitav niz različitih projekata, od lovačkih udruženja, obrazovanja, do obnovljivih izvora energije i agrocirkularne ekonomije koji su realizirani zajedno s Ministarstvima poljoprivrede i zaštite okoliša.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije