Evropska banka odobrila 4,5 miliona eura za vodovodnu mrežu u Visokom

31.08.2016. 12:45 / Izvor: Fena
Evropska banka odobrila 4,5 miliona eura za vodovodnu mrežu u Visokom

Ta sredstva bit će dovoljna da se oko 11.500 stanovnika priključi na vodovodnu mrežu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 4,5 miliona eura za obnovu i izgradnju vodovodne mreže na području općine Visoko.

Ta sredstva bit će dovoljna da se oko 11.500 stanovnika priključi na vodovodnu mrežu. Najavljeno je da će projekt biti završen krajem 2019. godine, a kredit vraćen za 15 godina.

Početak projekta potpisivanjem Ugovora odobrili su predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i načelnica Općine Visoko Amra Babić.

Bevanda je kazao da je potpisivanje ovog ugovora još jedna potvrda dobre saradnje BiH i EBRD-a.

- Ovim će biti riješen problem vodosnabdijevanja velikog broja stanovnika općine Visoko, a to je od vitalnog interesa - istakao je Bevanda.

Chakrabarti je zahvalio ministru Bevandi i načelnici Babić koji su angažmanom ubrzali potpisivanje Ugovora i odobravanje sredstava.

Po njegovim riječima putem projekta će biti poboljšan kvalitet vode, a gubici svedeni na minimum.

Chakrabarti je izrazio zadovoljstvo jer boravi u Sarajevu, u godini kada, kako je kazao, reforme napreduju i kada EBRD očekuje da će imati rekordne investicije, oko 200 miliona eura.

- Do kraja godine očekujemo da će EBRD kumulativno investirati dvije milijarde eura, u periodu od 20 godina, i to je provedeno kroz 140 projekata. U narednoj godini očekujemo povećanje investicija - naveo je Chakrabarti.

Dodao je da je u BiH vidljiva provedba Reformske agende i drugih koraka koji su značajni na putu ka Evropskoj uniji.

O tome je informiran na sastanku koji je održan prije potpisivanja Ugovora, a na kojem se sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenicima, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom Bevandom.  

Razgovarali su o narednim potrebama i unapređenju investicijskog okruženja u povećanju aktivnosti privatnog sektora i o tome šta EBRD može uraditi u tom smislu.

- Nastavit ćemo raditi na infrastrukturalnim projektima, na unapređenju poslovnog okruženja, na projektima privatizacije, radit ćemo u sektoru malih i srednjih preduzeća, na projektima žena u biznisu te na energetskoj efikasnosti i pitanju nezaposlenosti mladih - rekao je Chakrabarti.

Zvizdić je podsjetio da je EBRD više od 20 godina prisutan u BiH te da predstavlja najznačajnijeg kreditora koji je investirao više od dvije milijarde eura.

- Sastanak koji smo održali je bio optimističan. Delegaciju EBRD-a smo informirali o podacima koji govore o jačanju poslovnog okruženja u BiH i rastu svih vitalnih ekonomskih parametara - naveo je Zvizdić.

Naglasio je da su postigli visoki stepen saglasnosti o nastavku angažmana EBRD-a u BiH. Najavio je da će u ovoj godini biti uloženo novih 200 miliona eura s perspektivom da se potpiše okvirni trogodišnji memorandum koji će značiti ulaganje 300 miliona eura u dominantne sektore.

Na sastanku je bilo govora o izgradnji autoputa, magistralnih i brzih cesta te o ulaganju u oblast energetske efikasnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije