Fabrika Konjuh nastavlja pregovore sa potencijalnim partnerom iz Njemačke

08.03.2017. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Fabrika Konjuh nastavlja pregovore sa potencijalnim partnerom iz Njemačke

Premijer TK Bego Gutić rekao je da ga raduje da se povjerenje kupaca polako vraća u "Konjuh".

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona je posjetila Fabriku namještaja "Konjuh" u Živinicama kako bi dali podršku radu te fabrike i pozvali građane da još jednom pokažu patriotizam i pomognu stabilizaciji poslovanja.

Već naredne sedmice trebali bi biti nastavljeni i pregovori s potencijalnim strateškim partnerom iz Njemačke nakon čega bi trebala biti 'rasvijetljena' sudbina tog nekadašnjeg giganta koji, iako u stečaju, od oktobra prošle godine nastavlja s proizvodnjom.

U pogonima je trenutno uposleno 27 radnika koji izrađuju namještaj koji puni učionice, kancelarije i domove širom BiH.

Premijer TK Bego Gutić rekao je da ga raduje da se povjerenje kupaca polako vraća u "Konjuh".

"Iz informacije koje smo čuli od stečajnog upravnika, stari strateški partneri sa kojima je "Konjuh" već radio polako se vraćaju, a već su dogovoreni i određeni poslovi. S druge strane, tu smo i da vidimo kako i na koji način doći do strateškog partnera koji bi preuzeo "Konjuh" jer rješenje nije pokretanje proizvodnje u stečaju, to može biti privremeno. Naš krajnji cilj je da, zajedno sa stečajnim upravnikom i organima stečajnog postupka, povjeriocima i skupštinom, pokušamo doći od strateškog partnera koji bi kupio "Konjuh" i zadržao proizvodnju", naveo je Gutić.

Stečajni upravnik Hajrudin Kunalić kazao je da se nadaju da će kroz određene veće serije koje trebaju dobiti omogućiti kontinuiranu proizvodnju za 50 do 100 radnika i onda čekati da "Konjuh" bude prodat nekome ko će nastaviti djelatnost.

"Suština je u tome da će proizvodni dio biti odvojen kao jedna cjelina i da neće biti parcijalnih prodaja. Na taj način ćemo pokušati da privolimo potencijalnog kupca kada kupi cjelinu onda će vjerovatno i nastavi proizvodnju", istakao je Kunalić.

Kada je u pitanju ljudski potencijal, mašine i tehnologija svi uslovi su ispunjeni. Ostaje da i građani kupovinom Konjuhovog namještaja podrže njegove radnike, zaključeno je danas, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije