FAO ulaže 2,5 miliona maraka u centar za poljoprivredu

08.04.2017. 09:22 / Izvor: Akta.ba
FAO ulaže 2,5 miliona maraka u centar za poljoprivredu

Vlada Republike Srpske otkupila je 2013. godine Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac u stečaju.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ obezbijedila je 2.500.000 KM za revitalizaciju Centra za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Majdanima kod Sokoca, koji ne radi od 2012. godine, saopšteno je danas iz opštine Sokolac. Sredstva su namijenjena za nabavku nove laboratorije i poljoprivredne mehanizacije.

“Timu eksperata određen je rok od 60 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se krenulo u realizaciju projekta, a prvi koraci će biti proizvodnja bezvirusnog sjemena krompira, sitnih sjemena krmnog bilja i žitarica”, navedeno je u saopštenju.

Pregovori o rješavanju problema koji se tiču Centra za unapređenje poljoprivrede traju već četiri godine, a odvijaju se u koordinaciji opštine Sokolac, Poljoprivrednog instituta Republike Srpske, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije FAO za BiH.

U saopštenju se navodi da je inicijativu za revitalizaciju Centra pokrenuo načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, a prijedlog je prihvatio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Međunarodni eksperti iz FAO, stručnjaci Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, boravili su od 3. do 6. aprila u Institutu u Banjaluci i razgovarali o sokolačkom Centru za unapređenje poljoprivrede.

Odlučeno je da se izvrši revitalizacija Centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskim područjima, te da se u proizvodnji koristi bezvirusno sjeme krompira i sitna sjemena /krmnog bilja i žitarica/.

Centar na Majdanima raspolaže poljoprivrednim zemljištem površine 53 hektara, staklenikom, plastenikom, laboratorijom za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i prostorom za skladištenje krompira.

Nastojeći da oživi rad Centra, značajnog za unapređenje poljoprivrede u istočnom dijelu Republike Srpske, opština Sokolac ponudila je Poljoprivrednom institutu u Banjaluci dodatnih 150 hektara zemljišta na korištenje, s ciljem njegovog oživljavanja.

Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje počeo je sa radom sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a zamišljen je kao institucija koja će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom u brdsko-planinskom području, prema ideji tadašnjeg dekana Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Mitra Bašovića.

Vlada Republike Srpske otkupila je 2013. godine Centar za unapređenje poljoprivrede Sokolac u stečaju, ali nikakvih pomaka u organizovanju proizvonje nije bilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije