Ferhadija uskoro dobija modernu LED rasvjetu

13.09.2021. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Ferhadija uskoro dobija modernu LED rasvjetu

Koncept za projekat osvjetljenja historijskog jezgra grada baziran je na rasvjetnoj mreži ili baldahinu (lighting grid or canopy).

Godinu dana nakon što su predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) predstavili općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću projekat ugradnje tzv. pametne javne rasvjete na potezu Titova-Ferhadija do ulice Sarači, najavljeno je da 15.septembra počinje njegova implementacija.

Prema riječima Selme Velić, pomoćnice načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, Vlada Kraljevine Švedske putem UNDP BiH je implementator projekta u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koji će zajedno za projekat izdvojiti oko 400.000 KM.

Općina Stari Grad je podržala projekat osiguravanjem administrativne i savjetodavne podrške.

Općina Stari Grad je osigurala potrebnu dokumentaciju za početak radova na cijeloj trasi, odnosno neophodne saglasnosti kako za radove u ulici Titova – koja pripada Općini Centar, tako i u ulici Ferhadija koja se nalazi u obje općine. Obratili smo se za dozvole Federalnom ministarstvu kulture i sporta, koji je osigurao saglasnosti i od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa s obzirom da se radi o ulicama koje su u zaštićenom području. Sve su dozvole osigurane i što se nas tiče, radovi mogu početi,”pojasnila je Velić. Prema njenim riječima, implementator projekta proveo je i procedure izbora izvođača radova, a to je konzorcij firmi Malcom d.o.o. Sarajevo, Testingelektro d.o.o. Sarajevo i Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla, te su odlučili da radovi počnu iz ulice Titova.

Koncept za projekat osvjetljenja historijskog jezgra grada baziran je na rasvjetnoj mreži ili baldahinu (lighting grid or canopy) koja osim svjetla sadrži i informacijsko-komunikacijske tehnologije, obješena na sistemu zatega i sajli visoko iznad ulice. Planirana su dva paralelna sistema rasvjete: funkcionalni koji osvjetljava horizontalnu plohu ulice, precizno usmjeren i energetski efikasan i dekorativni koji otkriva ljepotu arhitekture vertikalnih ploha, fasada i detalja. Koristit će se kablovska mreža LED rasvjete, montirana preko glavnih gradskih ulica.

Prema podacima implementatora projekta, trenutno se za neekonomičnu gradsku rasvjetu troši približno 7 miliona KM budžetskih sredstava godišnje. Istovremeno, centar grada je osvijetljen zastarjelom rasvjetom instaliranom prije skoro 20 godina.

Kako je istaknuto na sastanku u općini Stari Grad održanom prošle godine, LED pametna rasvjetna tijela su u stanju smanjiti trošak za 50% od trenutnog iznosa, a uz pravilno postavljanje svjetiljki, možda i 70%. Ovakva vrsta rasvjete već odavno postoji u gradovima Zapadne Evrope Lyon-u, Berlinu, Kopenhagenu, Londonu, ali i u regionu poput Zagreba i Ljubljane.

Ovaj projekat se realizuje kroz program "Zeleni ekonomski razvoj".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije