Fiat preuzima Chrysler u istorijskom dogovoru

03.01.2014. 11:36 / Izvor: eKapija.ba
Fiat preuzima Chrysler u istorijskom dogovoru

Akcije italijanskog proizvođača automobila Fiat skočile su jučer nakon što je ta kompanija saopštila da će preuzeti potpunu kontrolu nad Chryslerom u istorijskom dogovoru od 3,65 milijardi dolara.

Akcije italijanskog proizvođača automobila Fiat skočile su jučer nakon što je ta kompanija saopštila da će preuzeti potpunu kontrolu nad Chryslerom u istorijskom dogovoru od 3,65 milijardi dolara, prenosi RTRS.

Dogovor utire put za potpuno udruživanje u cilju stvaranja novog globalnog automobilskog giganta.

Fiat je saopštio da dugo očekivani dogovor sa američkim partnerom uključuje uplatu 1,75 milijardi dolara za 41,5 odsto akcija koliko je u vlasništvu Ujedinjenog penzionog fonda radnika automobilske industrije, otkako je Chrysler bankrotirao 2009. godine. Fiat već ima 58,5 odsto akcija Chryslera.

Izvršni direktor Fiata i Chryslera Serđo Markione rekao je da će se ovaj dogovor "upisati u istoriju", javio je AFP.

"Ujedinjena vlasnička struktura će nam sada omogućiti da u potpunosti sprovedemo svoju viziju stvaranja globalnog proizvođača automobila koja je istinski jedinstvena", naveo je Markione.

Fiat očekuje da će ova transakcija biti završena do 20. januara, pa će na taj način biti okončan proces koji je počeo 2009. kada je Fiat počeo da planira spajanje sa Chryslerom koji se našao na udaru globalne ekonomske krize.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije