Filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem pušten u rad

Investicije / PROJEKTI

Filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem pušten u rad

11.03.2019. 16:16 / Izvor: Akta.ba

U povodu 23. godišnjice reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH nedavno je upriličeno svečano otvorenje filter postrojenja vode za piće na Sokolini u Srednjem.

Glavni izvođač je bio Mibral d.o.o., dok je kompanija Nobilis d.o.o. kao podizvođač isporučila opremu za prečišćavanje vode (filtere i prateću opremu).

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević na samom početku je pozdravio i poželio dobrodošlicu prisutnim građanima i gostima, čestitavši svim zaslužnim na uspješnoj realizaciji ovog kapitalnog projekta, te poželjevši više ovakvih i sličnih projekata na području općine Ilijaš.

Općina Ilijaš i JKP “Vodostan” zajedničkim nastojanjima određeni period pokušavali su pronaći način za izgradnju filterskog postrojenja na
Sokolini.

Nakon rekonstruisanog filter postrojenja na Karašnici, nastavljeno je u istom smjeru kako bi se i građani naselja Srednje mogli
snabdijevati zdravstveno ispravnom vodom.

Vrijednost projekta iznosi 510.000 KM, a finansiran je od strane Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS sa 300.000 KM, dok je preostali dio od 210.000KM finansirala Općina Ilijaš predviđenim Budžetom za 2018. godinu.

Više o kapacitetu i značaju ovog filter postrojenja kazala je direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić.

“Radi se o filter postrojenju kapaciteta 15 litara u sekundi, sa mogućnošću nadogradnje za dodatnih 7,5 litara u sekundi ukoliko to razvojne potrebe općine budu zahtijevale. Na ovom lokalitetu postoji još nekoliko nekaptiranih izvorišta koji bi se mogli uvesti u sistem vodosabdijevanja. Značaj ovog projekta je i činjenica da se sa novim padavinama pojavljivala i mutnoće vode. Izgradnjompostrojenja stvoreni su tehničko – tehnološki uslovi za uklanjanje suspenzija i drugih bio nerazgradivih čestica iz vode. Svi parametri i procesi koji se odvijaju na ovom postrojenju prate se kontinuirano 24 sata na Karašnici u Ilijašu, uz zvučne signale i alarme ukoliko dođe do bilo kakvih poremećaja“, kazala je Zukić.

Načelnik Općine Ilijaš rekao je više o budućim planovima na poboljšanju vodosbdijevanja svih stanovnika općine Ilijaš.

“Ovaj projekat je definisan operativnim planom i strategijom razvoja općine Ilijaš i to je dokaz da mi u Općini Ilijaš radimo planski. Realizacija je započela prošle godine i uspjeli smo na efikasan način završiti projekat izgradnje taložnice i riješiti gorući problem vodosabdijevanja naselja Sredenje. Sa vodovoda Sokolina snabdijevaju se objekti osnovne škole Srednje, ambulanta u Srednjem i veliki broj domaćinstava. Izgradnjom taložnice dugoročno je riješena distribucija vode svima njima. Kapacitet vodovoda Sokolina je veliki i mi imamo planove da ovaj vodovodni sistem dalje razvijamo i gradimo novu primarnu mrežu. Ove godine planiran je i završetak prve faze izgradnje vodoopskrbnog sistema Vrutak, za koju je izdvojeno 1.700.000,00 KM i završetak rekonstrukcije taložnika na filter postrojenju Karašnica”, rekao je Fazlić.

Na samom kraju prisutni su imali priliku posjetiti objekat u kojem je smješteno filter postrojenje, gdje su načelnik Akif Fazlić i direktorica JKP “Vodostan” Belma Zukić presijecanjem vrpce i pritiskom tastera pokrenuli filter u rad.

 www.radioilijas.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije