Finansirano više od 93 posto eko projekata u Zenici

Investicije / PROJEKTI

Finansirano više od 93 posto eko projekata u Zenici

28.01.2020. 13:51 / Izvor: Akta.ba

Sredstvima Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona finansiran je najveći dio ekoloških projekata realiziranih u 2019. godini u gradu Zenici.

Naime, od ukupno 1.171.978,00 KM vrijednosti realiziranih eko projekata sredstvima Ministarstva je finansirano ukupno 1.097.500 KM (93,4 posto), dok je 74.478 KM dodijeljeno iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Tako je iz redovnih tranši Ministarstva u 2019. godini izdvojeno 641.500 KM, a za ugradnju podzemnih kontejnera također je iz namjenskih sredstava Fonda za zaštitu okoliša ZDK za 2018. godinu izdvojeno dodatnih 45.000 KM. Osim toga, finansirani su i brojni eko projekti preneseni iz prethodne godine ukupne vrijednosti 411.000 KM.

"Finansirani su brojni eko projekti koje naši sugrađani već prepoznaju u Zenici, a kao što je osvjetljavanje pješačkih mostova LED rasvjetom, izgradnja šetnice i biciklističke staze u naselju Blatuša, utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja", kazao je ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak.

Naveo je da se također finansira i čišćenje obaloutvrda i riječnih korita kao što je bio slučaj sa koritom rijeke Kočeve, zatim izgradnja pješačke staze u parku na Kamberovića polju prema Adi Jagnjište, uvođenje sistema javnih bicikala, nabavka natkrivenih solarnih klupa sa WIFI-jem i mogućnošću punjenja elektronskih uređaja, nabavka kontejnera za staru odjeću itd.

Najavio je da će u narednom periodu nastojati osigurati više sredstava jer zdravlje Zeničana i činjenica da svakodnevno udišu najnekvalitetniji zrak u državi, na Balkanu i šire, ostavlja u obavezu da se nastave odlučno i uporno boriti za rješavanje problematike aerozagađenja i drugih eko projekata u Zenici, saopćeno je iz Press službe ZDK.

PODIJELI:

TAGOVI:

Arnel Isak

Zenica

eko projekti

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije