Firma Bosman izvodi radove na izgradnji dječijeg "ciciban" igrališta na Grdonju

23.05.2018. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Firma Bosman izvodi radove na izgradnji dječijeg 'ciciban' igrališta na Grdonju

Izgradnjom igrališta po prvi put ovo područje će imati sadržaje namijenjene najmlađoj populaciji ovog dijela općine Centar.

Na lokalitetu pored stare seizmološke stanice na Grdonju intenzivirani su radovi na uređenju dječijeg igrališta "ciciban".

Radove na pripremi zemljišta izvodi građevinska firma Bosman, dok je Kantonalno javno komunalno preduzeće Park zaduženo za postavljanje dječijeg i parkovskog mobilijara.

Podsjećamo, na zahtjev građana pomenute mjesne zajednice, inicijativu za izgradnju ovog igrališta je pokrenuo načelnik Općine Nedžad Ajnadžić, tadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, a vijećnici su podržali ovu inicijativu.

Nakon ovoga se krenulo u pravnu proceduru stvaranja uslova za gradnju, što je podrazumijevalo dobijanje pozitivnog mišljenja od Vlade Federacije BiH, koja je vlasnik objekta seizmološke stanice i okolnog zemljišta ukupne površine oko šest dunuma, dok je Hidrometeorološki zavod nosilac prava raspolaganja.

Vlada FBiH je odobrila Općini Centar korištenje dijela zemljišta za pomenutu namjenu, dok se uprava Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH izjasnila da izgradnja dječijeg igrališta neće ugroziti rad njihove službe.

Izgradnjom igrališta po prvi put ovo područje će imati sadržaje namijenjene najmlađoj populaciji ovog dijela općine Centar.

U sklopu pripremnih radova uklonjena je visoka trava i samoniklo rastinje sa površine od gotovo 200 metara kvadratnih. Kako se radi o veoma zahtjevnom terenu, osim poravnanja zemljišta, također se rade i usjeci u obližnjem brdu za šta je angažovana mehanizacija. Na novom igralištu planirano je postavljanje raznovrsnog mobilijara za bezbrižnu igru najmlađih koji ispunjava evropske standarde sigurnosti najmlađih – ljuljačke, klackalice, kula penjalica, njihalice...

Za povećanje stepena sigurnosti djece biće postavljena zaštitna ograda oko igrališta visine 1,5 metar. Ispod rekvizita će biti postavljena gumena anti stres podloga koja sprečava povrede djece u slučaju pada, dok će ostatak igrališta biti prekriven travom.  Također će biti postavljene i parkovske klupe i korpe za otpatke.

Pomenuti lokalitet je u utorak, 22. maja 2018. godine obišao i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima gdje su ih dočekali najmlađi stanovnici ovog naselja koji pohađaju vrtić „Sportissimo Kids“ kako bi izrazili svoje zadovoljstvo što će napokon u svom naselju imati mjesto za sigurnu igru. Obilasku radova prisustvovao je i vijećnik Hamdija Hasanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije