Firma Ivex iz Žabljaka: 600.000 KM za novu solarnu elektranu

23.06.2013. 14:04 / Izvor: Oslobođenje
Firma Ivex iz Žabljaka: 600.000 KM za novu solarnu elektranu

Obiteljska firma Ivex iz Žabljaka u općini Usora pustila je u rad još jednu solarnu elektranu. Firma koja uspješno posluje 25 godina, danas je izrasla u respektabilnu obiteljsku grupaciju u kojoj niču novi savremeni privredni objekti.

Obiteljska firma Ivex iz Žabljaka u općini Usora pustila je u rad još jednu solarnu elektranu. Firma koja uspješno posluje 25 godina, a osim trgovine i prometa plinom i plinskom opremom, kojom se bavila niz godina, danas je izrasla u respektabilnu obiteljsku grupaciju u kojoj niču novi savremeni privredni objekti.

Jedna od kćerki-firmi ove grupacije Energi-Trade je u novembru prošle godine na objektima Ivexa postavila i u rad pustila prvu solarnu elektranu u Dobojskoj regiji i Ze-do kantonu kapaciteta 30 KW.

Braća Antonio i Josip Erceg, vlasnici ove firme, nisu ništa prepuštali slučaju.

Više od 18 mjeseci tražili su i dobili potrebnu papirologiju (tuce rješenja, odobrenja, dozvola, saglasnosti itd) kako bi se upustili u još izazovniju i veću investiciju. Dobivši potrebne dozvole na parceli površine oko pet dunuma, za nepun mjesec instalirali su i u rad pustili još jednu solarnu elektranu - pet puta većeg kapaciteta (150 KW), u šta je uloženo 600.000 maraka.

Ovo je pravi dokaz da mladi ljudi razmišljaju o obnovljivim izvorima energije. Njihova nova solarna elektrana je, kako kažu, među pet ovakvih u našoj zemlji, jer do sada nije napravljena nijedna većeg kapaciteta. Naravno, sve je urađeno po najsavremenijoj tehnologiji i sa opremom svjetskog proizvođača ove opreme, njemačkom tvrtkom Schuco.

600 panela

Za Ivicu Ercega i njegove sinove Antonija i Josipa najveći problem je bio upravo ganjanje i višemjesečno čekanje potrebnih rješenja, saglasnosti, odobrenja, dozvola itd. 600 panela za sakupljanje i pretvaranje sunčeve energije koja se već isporučuje u sistem javnog elektroprenosa djeluju impozantno. Prema procjenama stručnjaka iz ove oblasti, ova investicija će se isplatiti za nepunih sedam godina.

Osim radnika ove firme, članova obitelji Erceg i  partnera u realizaciji ove investicije, puštanju u rad nove solarne elektrane niko  od zvaničnika vlasti nije pozivan iz razloga što su u cijeloj ovoj priči braća Antonio i Josip, te njihov otac Ivica Erceg bili prepušteni sami sebi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije