Investicije/ PROJEKTI

Fokus IFC-ovih aktivnosti u našoj zemlji će biti na finansijskom sektoru

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je direktora IFC Grupe Svjetske banke za Zapadni Balkan Thomasa Lubecka.

15.09.2014. 14:14 / Izvor: eKapija.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je direktora Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Grupe Svjetske banke za Zapadni Balkan Thomasa Lubecka.

Lagumdžija je sa Lubeckom razgovarao o projektima koje će IFC realizirati u Bosni i Hercegovini u predstojećem periodu, a koji se prvenstveno odnose na strateške sektore ključne za dugoročni razvoj naše zemlje. Sagovornici su se usaglasili da prioritet treba biti nastavak investicija u postojeće infrastrukturne projekte koji generiraju razvoj kako javnog tako i privatnog sektora u BiH, čime se stvaraju uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta te realizaciju projekata kroz javno-privatno partnerstvo.

Naglašeno je da će kombiniranje investicionih i konsultantskih usluga, u partnerstvu s domaćim firmama, u strateškim sektorima ključnim za dugoročni održivi razvoj BiH, fokus IFC-ovih aktivnosti u našoj zemlji biti na finansijskom sektoru, s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća. Također će aktivnosti biti fokusirane na osiguranje zajmova u cilju povećanja energetske efikasnosti, investiranje u infrastrukturu i energetski sektor, agrobiznis, proizvodnju uz osiguranje dodatne vrijednosti konačnih proizvoda, poslovnu infrastrukturu te zdravstveni i obrazovni sektor.

Posebno su razmatrani projekti od regionalnog značaja u svjetlu novog pristupa Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana, u okviru čega je predviđeno da se u narednih šest godina investira milijarda eura iz fondova EU te dodatnih 10 milijardi eura u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama. Kao prioretne regionalne projekte sagovornici su istaknuli infrastrukturne i energetske projekte, koji će dodatno ekonomski povezati i ojačati zemlje regiona.

Lagumdžija je izrazio punu podršku Strategiji i aktivnostima Međunarodne finansijske korporacije u Bosni i Hercegovini, odnosno Svjetske banke koja u našoj zemlji trenutno provodi 13 projekata u vrijednosti od 478,6 miliona USD.

Lagumdžija je posebno značajnom ocijenio spremnost i iskazao zahvalnost Svjetskoj banci zbog pomoći Bosni i Hercegovini u ublažavanju efekata katastrofalnih poplava koje su našu zemlju pogodile u maju ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije