Fondacija Asmir Begović u Zenici želi gradiiti Sportski centar za djecu i mlade

24.06.2020. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Fondacija Asmir Begović u Zenici želi gradiiti Sportski centar za djecu i mlade

Plan Fondacije je proširenje djelovanja na području BiH, a prvi grad koji bi mogao dobiti savremeni sportski centar za djecu i mlade je upravo Zenica.

"Asmir Begović Foundation" sa sjedištem u Londonu, humanitarna organizacija čiji je osnivač prije sedam godina bio reprezentativni čuvar mreže Bosne i Hercegovine, dostavila je gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću pismo namjere za izgradnju sportskog centra za djecu i mlade u Zenici.

Od 2013. godine "Fondacija Asmir Begović" djeluje s ciljem obnove i izgradnje rekreacijskih i sportskih objekata u BiH i Engleskoj. Zadatak "ABF-a" je poticaj djece i omladine na sportske aktivnosti, a od svoga osnivanja Fondacija je učestvovala u velikom broju manjih i većih projekata u BiH. Kako se navodi u pismu namjere potpisanom od strane osnivača, trenutno člana AC Milana, između ostalih projekata, izgrađena su multifunkcionalna sportska igrališta u školama za djecu sa posebnim potrebama u Sarajevu, Tuzli i Srebrenici, a realizovani su i manji projekti u Mostaru.

"Iz razgovora sa Asmirom, kojeg lično dobro poznajem, saznao sam za njegove ozbiljne planove kada je projekat u našem gradu u pitanju. Službe Gradske uprave rade na realizaciji ovog projekta i vjerovatno ćemo za gradnju predložiti lokaciju Plandišta na Kamberovića polju. Pismo bi u svakom slučaju trebalo doći do Gradskog vijeća koje će dati konačnu odluku", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Plan Fondacije je proširenje djelovanja na području BiH, a prvi grad koji bi mogao dobiti savremeni sportski centar za djecu i mlade je upravo Zenica.

Centar je zamišljen kao ustanova koja bi djeci predškolskog i školskog uzrasta, te djeci sa posebnim potrebama omogućila nesmetano i potpuno besplatno bavljenje sportskim aktivnostima. Finansijsku konstrukciju za igradnju Centra osigurat će "Fondacija Asmir Begović", a u budućnosti bi Centar funkcionirao na principu samofinansiranja, kroz komercijalno izdavanje prostora trećim licima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije