Gas-res Banja Luka i ruski Gazprom formiraju zajedničko preduzeće

16.12.2017. 17:31 / Izvor: Akta.ba
Gas-res Banja Luka i ruski Gazprom formiraju zajedničko preduzeće

Sjedište tog novog preduzeća bit će u Banjoj Luci.

Sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između firme Gas-Res iz Banje Luke i kompanije Gazprom SPG Tehnologii iz Sankt Peterburga potpisan je danas u Banjoj Luci.

U ime Gas-Res Sporazum i Pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća već od januara 2018. potpisao je vršilac dužnosti direktora Slobodan Puhalac, a „Gazprom SPG Tehnologii“ je predstavljao predsjednik Upravnog odbora Aleksej Konstantinovič Kahidze.

"Fabrika će se graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije bit će korišten kao osnovna sirovina za tu fabriku. U kupna ulaganja će iznositi 70 miliona eura i zaposliti će se na desetine radnika", naveo je entitetski predsjednik Milorad Dodik, nakon potpisivanja sporazuma i pisma namjere.

U tom zajedničkom preduzeću manji dio vlasništva imat će "Gas-Res", a, kako je naveo, sve će se odvijati u okviru "Gazpromove" kompanije koja će osigurati finansijskog partnera i tehnologiju.

"Ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje RS sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa samom Rusijom u cjelini. Ovo je i dokaz visokog povjerenja, jer je ovo prva fabrika te vrste koja će se graditi u Zvorniku i obezbijediće dodatnu energetsku sigurnost ne samo građanima RS-a, njenoj industriji i javnim ustanovama, nego i za čitav region. Vjerujemo da primjena novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti", rekao je Dodik.

Sjedište tog novog preduzeća bit će u Banjoj Luci.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je dodala da je ovo pravi prvi veliki korak u razvoju domaćeg gasnog tržišta u okviru gasnog sektora u skladu sa usvojenom strategijom razvoja energetike RS.

Kaže da je u pitanju preduzeće investiciono-komercijalnog karaktera koje će dati snažan doprinos ekonomskim ciljevima.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov također je kazao da je ovo važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa RS-a i Rusije, dodajući da je tržište RS-a dobilo još jednu rusku kompaniju, uz već prisutne "Gasprom", "Zarubežnjeft" i "Sberbanku".

Vršilac dužnosti direktora banjalučkog preduzeća "Gas-Res" Slobodan Puhalac rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja ulaz u nove gasne tehnologije, te u nove odnose sa već započetim ranijimi sporazumima sa ruskom kompanijom "Gazprom". 

Aleksej Konstantinovič Kahidze je naveo "da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija".

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da današnje potpisivanje predstavlja dio aktivnosti u realizaciji Strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, koja uključuje i razvoj gasnog sektora i izgradnju nove infrastrukture, novih proizvodnih i drugih objekata.

"Ovo je jedna od tih konkretnih aktivnosti i tim načinom se pružaju nove mogućnosti za instaliranje i razvoj novih tehnologija, kao i za ukupno unapređenja stanja u pogledu zaštite okoline korištenjem ovog energetnta koji je danas veoma važan energent na globalnom nivou", naveo je ministar Đokić.

Dodao je da se "utješnjeni" gas može koristiti za saobraćaj svih namjena, za toplifikaciju gradova, proizvodnju električne energije i da ovaj projekat ostaje otvoren i za saradnju sa drugima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije