Investicije / NEKRETNINE

GAUSS izvodi projekat za uspostavu centraliziranog GIS sistema za potrebe prostornog planiranja u HNŽ/K

01.08.2008. 10:04 / Izvor: eKapija.ba

GAUSS, jedna od vodećih kompanija za geoinformatička rješenja u jugoistočnoj Evropi, sa zadovoljstvom objavljuje da je potpisala ugovor za projektovanje, isporuku i implementaciju cjelokupnog geoinformacijskog sistema za potrebe prostornog planiranja u HNŽ/K. Ovaj geoinformatički posao je finansiran i naručen od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona u Mostaru, saopćeno je iz ove kompanije.

Isporučeni centralizirani GIS sistem se bazira na najnovijim softverskim rješenjima vodećih svjetskih proizvođača GIS tehnologije i prostornih baza podataka: Oracle i MapInfo. Organizacija baze podataka i web usluge omogućene su kroz Oracle DataBase Enterprise Edition 11g, uz Oracle Spatial komponentu i napredni aplikacioni server baziran na MapInfo MapXtreme tehnologiji. Unos i održavanje podataka su riješeni kroz MapInfo Professional 9.5. Web distribuirani pristup podacima je hijerarhijski organiziran kako za korisnike Ministarstva i Zavoda za prostorno planiranje HNŽ/K, tako i za javnost, putem Interneta.

U okviru ovog projekta, predviđena je i izrada dijela prostorne osnove, koji sadrži GIS podatke u mjerilu 1:25000 za kompletan teritorij HNŽ/K, to jest, ukupno 66 listova karata 1:25000, sa digitalnim modelom terena (DTM) tačnosti 20 metara.

Kako se navodi u saopćenju, jedan od zadataka prilikom uspostave centraliziranog GIS sistema je objedinjavanje topografske podloge i tematskih podataka u jednu cjelinu, što podrazumjeva i organizaciju slojeva i strukture baze podataka saglasno stručnim zahtjevima i profesionalnim standardima. Cjelokupan sadržaj će po najnovijim standardima biti praćen metadata sistemom u koji se unose informacije o svim unesenim podacima. Stoga, važniji dio ovog projekta predstavlja izrada konceptualnog i logičkog modela podataka u obliku UML dijagrama, čija šema služi za generisanje svih objekata u prostornoj bazi podataka i koji se realizuje u saradnji sa Zavodom za prostorno planiranje i zaštitu okoliša HNŽ/K i Savjetodavnom radnom grupom za izradu Prostornog plana HNŽ.

"Vrijednost studije iznosi 246.000,00 KM, a Ugovor traje šest mjeseci", rekao je Rusmir Čišić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije, nakon potpisivanja Ugovora o uspostavi geografsko-informacijskog sustava za potrebe izrade prostornog plana HNŽ-a sa firmom Gauss iz Tuzle, te je dodao da je važnost ovog ugovora velika jer prostorni plan mora biti izrađen u geografsko-informacijskom sustavu (GIS-u). Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ulaže sve napore u prikupljanju baze podataka za daljnju realizaciju prostornog plana jer je izrada prostornog plana za Vladu jedan od najprioritetnijih projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije