Gdje je zapelo s izgradnjom brze ceste Sarajevo-Beograd

27.11.2020. 09:34 / Izvor: BHRT
Gdje je zapelo s izgradnjom brze ceste Sarajevo-Beograd

Trasа је usaglašena, u pojedinim dijelovima zemlje završena je i eksproprijacija, ali radovi još nisu počeli.

Dok radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači napreduju planiranom dinamikom, ostatak projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd trenutno je u stagnaciji. Trasа је usaglašena, u pojedinim dijelovima zemlje završena je i eksproprijacija, ali radovi još nisu počeli. Provjerili smo šta se događa sa ovim projektom.

Predsjednici Turske i Srbije i članovi Predsjedništva BiH u oktobru 2019. godine obilježili su početak radova na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Nešto više od godinu dana kasnije, primjetan je određeni zastoj u realizaciji ovog projekta. Prema posljednjim izjavama zvaničnika, problem je finansiranje.

"Nažalost, to ne ide nikako. Mi smo trebali da riješimo nekoliko pitanja vezanih za izgradnju kroz RS, odnosno FBiH, odnosno BiH i ništa se nismo makli od svega toga zato što postoje opstrukcije. Čak je Erdoğan  dolazio u Sarajevo i postavio pitanje kako ćemo to riješiti", izjavio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kako je za BHRT rečeno u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, u njihovoj nadležnosti je izgradnja mosta na rijeci Savi, što predstavlja najzahtjevniju dionicu novog autoputa.

"Most se uveliko gradi i to teče planiranom dinamikom i mogu reći da je planiran završetak mosta 2022. godine, mada je rok tri godine, ali oni će nastojati da to ranije završe", kazao je ministar Vojin Mitrović.

Međutim, za obezbjeđenje sredstava koja su neophodna za izgradnju dionica koje prolaze kroz entitete nadležna su entitetska ministarstva. Jesu li obezbijedili sredstva i na koji način to planiraju da urade nije poznato jer ministri u RS i FBiH nisu odgovarali na naše pozive. Ono što je odranije poznato jeste da će Srbija sufinansirati dio izgradnje autoputa od Rače do Bijeljine sa 100 miliona maraka.

U Semberiji, kuda bi trebalo da prođe jedna od dionica autoputa Sarajevo- Beograd izvršena je eksproprijacija zemljišta i obilježavanje trase budućeg autoputa kroz ovaj dio zemlje. Na tom se za sada stalo. Inače komercijalni ugovor potpisan je 19. decembra 2018. godine i predviđa planiranje, projektovanje i izgradnju dionica. Na ovoj dionici se i najviše odmaklo sa pripremnim radovima, pa početak radova očekuju na proljeće sljedeće godine.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kaže da je od 438 predmeta, 403 već pravosnažno i praktično su parcelacija i ugovori oko eksproprijacije zemljišta za autoput od rače do Bijeljine završeni.

"Sa 'Tašjapijem' smo prošle nedjelje razgovarali, oni planiraju početak radova na samom autoputu 17 kilometara na proljeće", dodao je Mitrović.

Trasa je definisana i od Bijeljine prema Vukosavlju, te preostaje eksproprijacija i projektovanje. Tender za ovu dionicu je raspisan i nadležni ističu da će onaj ko ponudi finansiranje, izgradnju i projektovanje imati prednost. Ono što je izvjesno je da novac nedostaje, a da li će, na koji način i kada biti obezbijeđen, trenutno niko ne zna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije