Godinu nakon urušavanja: Počela rekonstrukcija Doma kulture u Kaknju

15.02.2013. 11:17 / Izvor: eKapija.ba
Godinu nakon urušavanja: Počela rekonstrukcija Doma kulture u Kaknju

Iz općine stiže transparentno pojašnjenje građanima Kaknja šta se radilo i šta se nije radilo na obnovi kino-sale, koliko se šta plaćalo, koliko je potrošeno sredstava poreznih obveznika u periodu od 360 dana čekanja da počne toliko željena rekonstrukcija.

Na zadovoljstvo građana Kaknja i prijatelja ovog grada, 29. januara 2013. godine, gotovo godinu dana nakon urušavanja, počeli su radovi na rekonstrukciji i sanaciji krova sale Doma kulture.

Ovo je prilika da se osvrnemo na period od 4. februara 2012. godine do danas i da, potpuno transparentno, pojasnimo građanima Kaknja šta se radilo i šta se nije radilo na obnovi kino-sale, koliko se šta plaćalo, koliko je potrošeno sredstava poreznih obveznika u periodu od 360 dana čekanja da počne toliko željena rekonstrukcijam navode iz općine Kakanj.

Nakon urušavanja  kino-sale Doma kulture u Kaknju, u svrhu uklanjanja urušenog dijela, nakon prirodne nesreće, iz sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu i spašavanje za 2012. godinu (namjenska sredstva) Služba civilne zaštite Općine Kakanj izdvojila je 25.000 KM. Iz istih sredstava izdvojeno je i 1.497 KM za zaštitu objekta Doma kulture od ulaska u unutrašnjost (fizičke prepreke).

U istu svrhu, dakle za uklanjanje urušenog materijala, kroz Program rasporeda budžetskih sredstava za zaštitu i spašavanje u 2012. godini, kojeg je Općinsko vijeće usvojilo 17. maja 2012. godine, izdvojeno je, kroz stavku „Hitne intervencije“, 20.000 KM.

Dakle, za raščišćavanje je izdvojena  ogromna suma od 45.000 KM, da bi se, i nakon ovolikog izdvajanja, ukazala potreba za novim raščišćavanjem što je neshvatljivo.

Ove aktivnosti vodio je bivši načelnik Općine Kakanj i Služba civilne zaštite, a tek od 1. juna 2012. godine poslove oko završetka raščišćavanja objekta i posao na izradi projektne dokumentacije preuzima Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj.

Tada je utvrđeno da je, i nakon potrošenih ogromnih 45.000 KM koje je isplatila Služba civilne zaštite Općine Kakanj, potrebno obaviti još poslova u vezi raščišćavanja, pa je Ustanova, postupajući zakonski, provela javnu nabavku, pa su, u periodu od 23. jula do 13. augusta 2012. godine realizirani poslovi čišćenja preostalog materijala, rušenja kino-kabine, skidanja obloge sa zidova, zaštite zidova pokrivkom od drveta i lepenke i drugi poslovi. Za ove poslove odobren je  transfer od 24.869,52 KM iz sredstava doznačenih od Kantonalne uprave civilne zaštite u ukupnom iznosu od 50.000 KM.

Iz istih sredstava za izradu projektne dokumentacije odobren je transfer od 8.190 KM, te transfer od 354,28 KM za nadzorni organ.

Tako je, dakle, od 50.000 KM koje je odobrila Kantonalna uprava civilne zaštite utrošeno 33.413,80 KM, a preostali dio od 16.586,20 KM bit će utrošen za izradu projektne dokumentacije.

Prije nekoliko mjeseci stigla su nova sredstva za obnovu kino-sale. Naime, za rekonstrukciju i sanaciju kino-sale  Federalna uprava  civilne zaštite izdvojila je 104.500,00 KM.

Ubrzo je stiglo  još jedno ohrabrenje za sve one koji priželjkuju obnovu objekta. Naime, saopšteno je da je u 2013. godini, u svrhu rekonstrukcije i sanacije kino-sale, iz Budžeta Općine Kakanj, kroz programe koje realizira Zavod za planiranje i izgradnju općine Kakanj, planirano  izdvajanje od 200.000,00 KM.

I jedan i drugi iznos, bit će, u skladu sa zakonskim procedurama utrošeni, kroz aktivnosti Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj, u svrhu rekonstrukcije kino-sale Doma kulture.

Prije nekoliko mjeseci konkretne aktivnosti na rekonstrukciji kino-sale poduzima Zavod za planiranje i izgradnju koji je upravna organizacija Općine Kakanj.

Objavljen je tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača za radove na rekonstrukciji i sanaciji krova Doma kulture, u pripremi je  dokumentacija za objavljivanje tendera za najpovoljnijeg ponuđača za radove na  klimatizaciji i ventilaciji objekta, u toku je izrada projektne dokumentacije za elektroinstalacije, a započele su i aktivnosti oko izrade projektne dokumentacije toplotne izolacije zgrade.

U 2012. godini nije bilo nikakvih inicijativa općinskih službi i izvršne vlasti, niti konkretnih i odlučnih poteza usmjerenih na sanaciju i rekonstrukciju urušene kino-sale. Jedino što je urađeno, i što je zagonetno i neshvatljivo, jeste utrošak ogromnog novčanog iznosa samo za raščišćavanje.

Bivši načelnik Općine Kakanj,  uz nedostatak vlastite odlučnosti, zabranjivao je i opstruirao, prema izjavi direktora Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj, aktivnosti Javne ustanove na prikupljanju donatorskih sredstava za obnovu kino-sale.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije