Gospodarska zona Trn dobila cjevovod, uskoro voda za Visoku Glavicu i Ljubotiće

31.01.2020. 11:54 / Izvor: Akta.ba
Gospodarska zona Trn dobila cjevovod, uskoro voda za Visoku Glavicu i Ljubotiće

Nositelj projekta bio Grad Široki Brijeg, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 100.000 KM.

Cilj ovog projekta je unapređenje vodoopskrbe stanovništva na području grada Širokog Brijega i stvaranje preduvjeta za zamjenu ACC cijevi u dužini od cca 3000 m.
Nositelj projekta je Grad Široki Brijeg, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša FBiH u iznosu od 100.000,00 KM.

Ukupna vrijednost projekta je 225.909,06 KM, a odnosi se na izvođenje građevinskih radova i pružanje usluga nadzora nad izvođenjem građevinskih radova. Izgradnjom glavnog transportno distributivnog cjevovoda Dyctil DN 400 mm od vodospreme Bošnjakovo Brdo u Širokom Brijegu do gospodarske zone Trn u dužini 5000 m, osigurani su tehnički uvjeti za projektiranje-izvođenje glavne distributivno transportne vodovodne mreže na lokalitetu gospodarske zone Trn. Za izgradnju vodovodne mreže na lokalitetu gospodarske zone Trn u dužini od 1400 m urađen je glavni projekt, te su izvedeni radovi na izgradnji glavnog transportnog cjevovoda na lokalitetu gospodarske zone Trn. 

Radovi na izgradnji glavnog transportnog cjevovoda započeti su 20.3.2019. godine, a završeni su 31.10.2019. godine.

Izgradnjom glavnog transportnog cjevovoda u gospodarskoj zoni izvedeni cjevovod DN 400 mm koji nije bio u funkciji, spojen je na postojeći ACC cjevovod (azbestno- cementni cjevovod) DN 200 mm koji ide paralelno s trasom magistralne ceste M6.1.

Na postojećem ACC cjevovodu koji je građen 60-ih godina prošlog stoljeća zbog dotrajalosti često dolazi do puknuća cijevi. Uslijed puknuća cijevi i nepostojanja alternativnih pravaca vodoopskrbe dolazi do prestanka vodoopskrbe dok se ne izvrši sanacija cjevovoda. Spajanjem izgrađenog cjevovoda Dyctil DN 400 mm s ACC cjevovodom ostvaren je vodoopskrbni prsten koji će omogućiti izvođenje radova na zamjeni ACC cijevi novim PEHD cijevima.

Zamjenom ACC cijevi osigurati će se stabilna vodoopskrba za stanovništvo, proizvodne, uslužne i poljoprivredne djelatnosti, osigurati propisna protupožarna zaštitu na području grada Širokog Brijega te će se znatno smanjiti gubitci vode koji nastaju uslijed čestih puknuća na cjevovodu.

Izgradnjom cjevovoda DN 315 mm i DN 225 mm na lokalitetu gospodarske zone Trn omogućena je izgradnja vodoopskrbne mreže za naselja Ljubotići i Visoka Glavica koji se vežu na izgrađeni cjevovod u gospodarskoj zoni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije