GP Bosna ide u likvidaciju

07.05.2013. 10:59 / Izvor: Oslobođenje
GP Bosna ide u likvidaciju

Građevinsko preduzeće Bosna ide u likvidaciju. Kako saznaje Oslobođenje, za pokretanje postupka likvidacije na jučerašnjoj Skupštini preduzeća u Sarajevu glasalo je 52 posto dioničara ove kompanije.

 

Građevinsko preduzeće Bosna ide u likvidaciju. Kako saznaje Oslobođenje, za pokretanje postupka likvidacije na jučerašnjoj Skupštini preduzeća u Sarajevu glasalo je 52 posto dioničara ove kompanije.

Ovo je bila treća Skupština na kojoj se razmatran ovaj prijedlog.

Predsjednik Sindikata preduzeća Željko Knežević kazao je da je zanimljivo da se pokreće postupak likvidacije preduzeća, a ne stečaj.

Naime kako je on pojasnio, razlog je imovina preduzeća jer će vlasnici kompanije, uglavnom privatizacijski fondovi, moći raspolagati imovinom u postupku livkidacije, dok u slučaju stečaja to ne bi mogli jer bi stečajni upravnik prodavao imovinu i namirivao potraživanja povjerilaca.

S obzirom da će vlasnici raspolagati imovinom, pretpostavlja se da će prodati 26 duluma zemlje u Briješću, kroz koju treba proći Sarajevska obilaznica i za to će od Direkcije cesta Federacije BiH naplatiti oko 10,5 miliona KM.

Knežević se pita kako je moguće pokrenuti likvidaciju ako nisu izmirene obaveze prema državi i radnicima, sa kojima će u naredna dva mjeseca biti raskinuti ugovori o radu.

On je dodao da je namjera vlasnika da, kada rasprodaju dio imovine, ponovo pokrenu preduzeće i dio radnika sa biroa za zapošljavanje vrati na posao.

GP Bosni je blokiran račun zbog duga od 100.000 KM jednoj od banaka, a 250 radnika ovog preduzeća od avgusta prošle godine nije dobilo plaće. Istovremeno, radnicima od augusta 2011. godine nisu uplaćeni doprinosi  za zdravstveno osiguranje, a pošto od 2005. godine nisu uplaćivani doprinosi za penzijsko – invalidsko osiguranje, radnici koji su stekli uslove za penziju ne mogu biti penzionisani. Pored toga, nisu ima uplaćene ni naknade za topli obrok i prevoz od juna 2012. Zbog svega toga 211 radnika preduzeća je tužilo firmu, a pripremno ročište će se održati 11. juna ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije