Investicije

/ PRIVATIZACIJA

GP Put ne kupuje Hidrogradnju

Rok za prijavu na tender za privatizaciju građevinskog preduzeća Hidrogradnja ističe 11. februara ove godine, a do sada u Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH nije stigla nijedna zvanična prijava za učešće na tenderu.

15.01.2013. 09:12 / Izvor: Oslobođenje

Rok za prijavu na tender za privatizaciju građevinskog preduzeća Hidrogradnja ističe 11. februara ove godine, a do sada u Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH nije stigla nijedna zvanična prijava za učešće na tenderu.

Direktor Agencije Šuhret Fazlić kaže da ima neformalnih kontakata, ali ništa zvanično, samo telefonski pozivi uglavnom domaćih firmi koje se interesuju o ovom tenderu.

Za ovo preduzeće proteklih pet-šest godina su izgubljene, jer da je ranije završena privatizacija, država bi mnogo više zaradila. Vrijednost Hidrogradnje danas je neuporedivo manja nego prije nekoliko godina, gubici su veći, a i problemi.

Hidrogradnja je još 2011. godine bila pred stečajem, ali se nekako izvukla, a radnicima od 2004. do 2012. nisu uplaćeni doprinosi.

"Dug od 2008. godine do danas za doprinose i porez na plate, koji iznosi 22 miliona KM, nissmo isplatili radnicima jer novca nema. 25 miliona KM od ukupnog duha smo isplatili radnicima, ostali novac smo dali dobavljačima, a vratili smo i neke kredite. Nismo imali više", kazao je direktor Hidrogradnje Džemaludin Peljto.

Kako Oslobođenje neslužbeno izvještava, jedan od kandidata za privatizaciju Hidrogradnje je sarajevsko preduzeće GP Put, koje su prije nekoliko mjeseci od hrvatske Nexe grupe kupili potpredsjednik Saveza za bolju budućnost Adnan Terzić i njegova tri ortaka.

Adnan Terzić, direktor i suvlasnik GP Puta, za Oslobođenje je kazao da nije istina da je ovo preduzeće zainteresovano za privatizaciju Hidrogradnje te dodao kako se GP Put bori sa svojim obavezama i dugovima.

"Ne znamo gdje ćemo sa sobom, a kamoli sa Hidrogradnjom", rekao je on.

Govoreći o preuzimanju GP Puta, Terzić je istakao da je proces preuzimanja u toku i da je potpisan predugovor, a prijenos vlasništva trebao bi biti završen do kraja februara. Potvrdio je informacije da su u kupovinu uključene još tri osobe, i to su, kako kaže, njegovi prijatelji biznismeni iz Bihaća, a jedan od njih je Sabahudin Blažević, dok ostalu dvojicu nije htio imenovati. Dodao je da nije tačno da su u to uključeni određeni politički funkcioneri, misleći na Fahrudina Radončića.

U kontekstu privatizacije Hidrogradnje, građevinari ističu da se na ovoj kompaniji može profitirati, ali kupac mora biti moćan i jak da se ne dese Vranica i GP Bosna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije