Grad Bihać dobio još jednu zelenu oazu

29.11.2019. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Grad Bihać dobio još jednu zelenu oazu

Projekat Uređenje parkovske površine Midžić mahala – I faza imao je za cilj revitalizirati javne zelene površine.

Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić, na poziv i u pratnji predstavnika gradske uprave Bihać, izvršio je obilazak naselja Midžić mahala, gdje je u okviru implementacije projekta „Uređenje parkovske površine „Midžić mahala“ – I faza“ upoznao se sa rezultatima istoga.

Naime, radi se o projektu sa kojim je Grad Bihać aplicirao shodno Obavještenju za dodjelu sredstava iz ekoloških naknada Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša za 2018. godinu.

Projekat „Uređenje parkovske površine „Midžić mahala“ – I faza“ imao je za cilj revitalizirati javne zelene površine u užem urbanom dijelu grada uz rijeku Unu i to u ekološkom, funkcionalnom, edukativnom i estetskom segmentu. Implementacijom projekta uređena je zapuštena zelena površina, što je doprinijelo da se unaprijedi kvaliteta življenja ne samo građana ovog naselja, već grada Bihaća u cjelini.

Uređena parkovska površina, doprinijela je da grad Bihać ima još jednu zelenu "oazu“ koju će moći koristiti građani svih dobnih skupina, jer im je omogućeno da slobodno vrijeme provode boraveći i rekreirajući se na ovoj lokaciji.

U okviru projekta uređen je okoliš na način da su izgrađene staze, postavljena urbana oprema za dječije igrašte i oprema za fitnes na otvorenom, zatim parkovni mobilijar u vidu klupa za sjedenje i kanti za odlaganje otpada, kao i ozelenjavanje cijele površine i osvjetljavanje.

Iz navedenog može se reći da projekat pored ekoloških i urbanih vrijednosti ima i sociološke vrijednosti, ali također i zdravstvene jer potiče boravak na otvorenom i bavljenje fizičkim aktivnostima.

Ukupna vrijednost projekta je 111.400 KM, koje je u punom iznosu financiralo Ministarstvo, a implementator projekta Grad Bihać je dostavljanjem izvještaja u potpunosti opravdao doznačena sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije