Grad Bihać emisijom obveznica do sportske dvorane

21.12.2018. 10:27 / Izvor: Akta.ba
Grad Bihać emisijom obveznica do sportske dvorane

Na dnevnom redu 28. sjednice Gradskog vijeća Bihać koja je zakazana za ponedjeljak 24.12.2018. godine kao tačka 2. b) naći će se Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Bihaća.

Na dnevnom redu 28. sjednice Gradskog vijeća Bihać koja je zakazana za ponedjeljak 24.12.2018. godine kao tačka 2. b) naći će se Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Bihaća putem emisije obveznica Grada Bihaća.

Razlog prijedloga Odluke proizašli su iz zaključka sa tematske sjednice Gradskog vijeća o stanju sporta u Gradu Bihaću koja je održana 6. juna 2017. godine, gdje su svi vijećnici zauzeli stav da Gradska uprava zajedno sa JU za sport, odmor i rekreaciju razmotri te izvrši analizu i mogućnosti iznalaženja rješenja za poboljšanje uslova i povećavanje prostora za sportaše i rekreativce.

Na osnovu održanih niza sastanaka sa sportskim klubovima, Gradskim sportskim savezom i ostalim korisnicima došlo se do konačno prijedloga za sanaciju i dogradnju sportske dvorane Luke. Potpunom rekonstrukcijom i dogradnjom sportske dvorane Luke, prvenstveno se poboljšavaju uslovi korištenja samih prostora, smanjivanju se materijalni troškovi održavanja, povećava se energetska efikasnost i povećava se prostor za treninge sportskih klubova i rekreaciju građana.

JU za sport odmor i rekreaciju u saradnji sa renomiranim projektantskim kućama izradila je Projekat potpune rekonstrukcije i dogradnje dvorane Luke, sa procjenom troškova dogradnje još jednog novog parketa, dogradnje tribina, nekoliko novih malih sala, svlačionica i drugih sadržaja, kao i utopljavanje kompletnog objekta sa efikasnim grijanjem čija vrijednost iznosi oko 2.000.000,00 KM.

Vršeći temeljitu analizu tržišta kapitala, uzimajući u obzir financijske mogućnosti Grada Bihaća, došlo se do zaključka da je trenutno najpovoljniji način financiranja naprijed navedenog projekta putem emisije municipalnih obveznica.

Detaljnom financijskom analizom gotovinskih tokova ustanovljeno je da najveći dio povrata sredstava može osigurati JU za sport odmor i rekreaciju iz ušteda ostvarenih izgradnjom energetski efikasnog objekta i dodatnim prihodima od 1.000 kvadratnih metara novog parketa.

Dakle, obaveze emitenta izvršavat će se na osnovu Sporazuma o osiguranju otplate duga potpisanog između Grada i JU za sport, odmor i rekreaciju iz sredstava od viška ostvarenih prihoda koja će se uplaćivati na namjenski račun Grada.

Prednosti emisije obveznica kao načina financiranja su mogućnost prilagođavanja načina i dinamike otplate fiskalnoj snazi i situaciji Grada, mogućnost prikupljanja većeg iznosa kapitala u odnosu na klasično kreditiranje i uspostavljanje vrlo efikasnog kanala financiranja za buduće projekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije