Grad predao zahtjev za izgradnju muzeja "Ars Aevi"

29.12.2018. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Grad predao zahtjev za izgradnju muzeja 'Ars Aevi'

Otvoren proces koji će rezultirati gradnjom muzeja u kojem će biti smještena jedna od najvrijednijih zbirki moderne umjetnosti u Evropi i svijetu. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i pravobranilac Sanjin Smajlović predali su jučer načelniku Općine Novo Sarajevo Nedžadu Koldži zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju Muzeja savremene umjestnosti "Ars Aevi", na lokaciji u Vilsonovom šetalištu. 

Time je, faktički otvoren proces koji će rezultirati gradnjom muzeja u kojem će biti smještena jedna od najvrijednijih zbirki moderne umjetnosti u Evropi i svijetu. 

"Izgradnja Muzeja Ars Aevi, bez sumnje je jedan od najvažnijih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu posljednih nekoliko desetljeća. Zato smo ga uzeli kao prioritet, ma koliko ambiciozan bio. Danas smo otvorili proces koji omogućava do kraja ovog mandata gradske admistracije počnemo građevinske radove", rekao je gradonačelnik Skaka. 

Uvjeren je, dodao je gradonačelnik, da će dobiti podršku Općine Novo Sarajevu, ali i svih u BiH kako bi ovaj grad i država dobili muzej savremene umjetnosti u koji će biti smještena zbirka Ars Aevi koji sačinjavaju djela nekih od najvećih svjetskih umjetnika. 

Sastanku u Općini Novo Sarajevo sa načelnikom Koldžom prisustvovao je i osnivač projekta Enver Hadžiomerspahić Enjo. Prema njegovim riječima, konačno je projekt „Ars Aevi“ doveden na pravi kolosjek. Grad Sarajevo je ove godine osnovao i Javnu ustanovu „Ars Aevi“.

"Optimist sam da će naš san biti ispunjen. Ova misija da Sarajevo dobije muzej savremene umjetnosti, a ta vrijedna djela iz kolekcije dobiju svoj stalni dom je na pravom putu", rekao je Hadžioperspahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije